[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Oxiartes - Viquipèdia

Oxiartes

De Viquipèdia

Oxiartes (Oxyartes) fou un noble persa de Bactriana o Sogdiana, pare de Roxana la dona d' Alexandre el Gran.

Es esmentat com un dels caps perses que va acompanyar a Bessos de Bactriana en la reva retirada més enllà de l'Oxus cap a Sogdiana. A la mort de Bessos, Oxiartes va deixar a la seva dona i filles a una fortalesa de Sogdiana considerada inexpugnable; tot i així aquesta fortalesa fou conquerida per Alexandre que va tractar als captius amb respecte i va quedar fascinat de la bellesa de Roxana a la que va decidir fer la seva dona.

Quan Oxiartes se'n va assabentar, es va sotmetre al conqueridor que el va rebre amb consideració; es van celebrar unes grans festes nupcials (327 aC). Després va fer de mediador per aconseguir la rendició de Corienes per la rendició de la fortalesa que controlava a Sogdiana i fou nomenat com a sàtrapa de Paropamisos del Caucas, càrrec que va conservar fins la mort d'Alexandre.

Fou confirmat en aquesta província en el primer repartiment i altre cop al repartiment de Triparadisos el 321 aC. Després va enviar un grup de soldats en ajut d'Èumenes de Càrdia però a la mort d'aquest general (316 aC) es va aliar a Antígon el Borni que aparentment li va confirmar l'autoritat.

Probablement ja havia mort quan Seleuc I Nicàtor va fer la seva expedició a l'Índia; en tot cas Seleuc va cedir Paropamisos al rei Sandracotos, sense que Oxiartes fos esmentat.

*Vegeu tambe: Oxatres, variant del mateix nom