[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Ovari - Viquipèdia

Ovari

De Viquipèdia

Per a altres significats, vegeu «Ovari (desambiguació)».
Ovari
Òrgans del sistema reproductor femení.
Llatí ovarium
Gray subject #266 1254
Artèria nodridora Artèria ovàrica
Artèria uterina
Retorn venós Vena ovàrica
Limfa Nòduls limfàtics lumbars
MeSH Ovary
Dorlands/Elsevier o_09/12603251

L'ovari és la part interna dels organismes femenins tant en animals com en els vegetals que produeixen flors.

[edita] L'ovari en els mamífers

Són part del sistema reproductiu femení. Habitualment una femella disposa de dos ovaris els quals tenen com a funcions principals les de produir òvuls i secretar hormones.

Cada ovari desenvolupa un nombre d'òvuls immadurs associats amb grups d'altres cel·lules anomenades fol·licles.

Actualment es posa en qüestió la idea que es tenia abans sobre que l'organisme femení ja disposava des del moment del naixement de tots els òvuls immadurs que es desenvoluparien durant tota la vida. En experiments de laboratori s'ha vist que els ratolins femella produeixen nous òvuls al llarg de la seva vida. Malgrat tot no es té evidència que això s'esdevingui en humans.

En arribar els animals a l'edat reproductiva els òvuls maduren i són alliberats de l'ovari en el procés anomenat d'ovulació i així permeten la fertilització per l'esperma masculí.

L'òvul fertilitzat esdevé un zigot i posteriorment l'embrió.

Els ovaris també produeixen hormones esteroides i peptídiques les més importants són estrògens i progesterones que mantenen el cicle menstrual.

En els humans, l'òvul que surt de l'ovari ha de travessar un estret espai abans d'entrar a les trompes de Fal·lopi i moure's gradualment cap l'úter, si està fertilitzat pot continuar el procés de l'embaràs.

Si l'ovul no pot ser alliberat de l'ovari és pot produir un quist d'ovari els quals si són petits són comuns però si són grans poden ser malaltissos.

[edita] Ovari de les plantes amb flor

En les plantes amb flors l'ovari és la part del carpel que conté els òvuls. Després de la pol·linització l'ovari creix fins formar un fruit mentre que els òvuls passen a ser les llavors.

Algunes plantes anemòfiles tenen molt reduïts i modificats el ovaris.