[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Orde de la Corona de Romania - Viquipèdia

Orde de la Corona de Romania

De Viquipèdia

L'Orde de la Corona de Romania (romanès:Ordinul Corona Romaneii) és un orde militar atorgat per Romania. Va ser creat pel rei Carles I de Romania el 14 de març de 1877 (dia de la independència del país). Era atorgada pels serveis extraordinaris al Regne.

Originalment només era atorgada a civils, i no va ser fins a 1938 en que s'atorgà també a militars.

La medalla militar era atorgada tant pel mèrit militar en temps de pau com per valentia en temps de guerra.

L'orde va ser creada en 5 graus:

  • Gran Creu, amb la insígnia suspesa d'una banda i l'estrella sobre el pit.
  • Gran Oficial, amb la insígnia colgada del coll i la estrella sobre el pit
  • Comandant, amb la insígnia colgada del coll.
  • Oficial, con la insígnia en plata daurada i penjada d'un galó. El galó porta una roseta.
  • Cavaller, amb la insígnia en plata i colgada d'un galó.

Només s'atorgaren un total de 200 Grans Creus al mèrit civil i 50 al mèrit militar.

El 2 de febrer de 1937 se afegiren les espases a tots els graus de l'orde, i al 1938 va tenir 2 noves reformes: el 8 d'agost es regulà la seva concessió per mèrit militar en temps de pau, i a partir de 1938, l'orde "amb espases" passà a denominar-se "galó de guerra"

El 19 de desembre de 1939 es creà la versió per a dames; i el 30 de juny de 1941, la "condecoració per valentia militar" quedà oberta a tots els graus de l'orde. Finalment, a partir del 27 d'abril de 1942, al començar la mobilització obligatòria, els períodes previstos als estatuts entre un grau i el superior van abolir-se, precedint una "M" al nom del receptor els anals de l'orde.

L'orde quedà dissolta al [1947] després de l'abdicació del rei Miquel I després de l'ocupació soviètica de Romania.

[edita] Disseny

3 models d'Estrelles

La medalla consisteix en una creu de malta d'esmalt vermell envoltada en blanc. Al centre hi ha un medalló, també esmaltat en vermell amb un anell en blanc. A l'anell hi ha la inscripció "PRIN NOI INSINE - 14 MARTIE 1881" (Per Nosaltres – 14 de març de 1881).

Al revers hi ha la inscripció "10 Maiu", i a les vores hi ha les dates 1866 – 1877 – 1881 (1866 – coronació de Carol I; 1877 – independència rumana; 1881 – institució de l'orde) La creu de Cavaller i Oficial feia 40mm, la de Comandant i Gran Oficial 50mm, i la de Gran Creu, 65mm.

El tipus 1881-1932 lluïa el monograma de Carol I entre els braços de la creu, i la seva corona al medalló. La presència d'un parell d'espases creuades indicava que era per mèrit militar. El tipus 1932-47 diferia en que la corona i el monograma s'intercanviaven, amb la corona entre els braços de la creu i el monograma de Carol II al medalló.

Des de 1938, la insígnia militar lluïa espases creuades entre els braços de la creu i una corona sobre el braç superior.

L'estrella de l'orde és de 8 puntes platejades, amb la creu sobreposada. Al centro del medalló apareix una corona reial en daurat. Entre els braços de la creu apareix el monograma del rei Carol. L'estrella feia 75mm.

El galó del tipus I (1881-1932) era vermell amb una franja platejada de 6mm a 3mm de les puntes. El grau d'oficial lluïa una roseta blava i platejada.

El galó del tipus II (1932-1947) és blau amb una única franja blanca al centre. A la insígnia de cavaller i oficial, fa 40mm i la franja fa 7mm.

En temps de guerra, s'afegia una franja daurada als costats del galó.

A les ocasions en que l'orde era atorgada per valentia, el galó era vermell, amb franges de 5mm en blau cel als costats. El galó "Virtut Militar" només estava autoritzat pels graus de Cavaller i Oficial.