[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Obturador - Viquipèdia

Obturador

De Viquipèdia

Un obturador és un mecanisme d'una càmera de fotos que regula el temps durant el qual la llum impressiona el negatiu (càmera analògica) o és recollida pel sensor (càmera digital).

En una càmera analògica, l'obturador pot ser de làmines (i en aquest cas està entre les lents de l'objectiu) o de cortineta (obturador que està just davant el pla de la pel·lícula).

Quan s'acciona un obturador de làmines, les làmines es mouen per deixar passar la llum, i, després del temps establert tornen al seu lloc per impedir que la llum continuï impressionant la pel·licula. Típicament, la velocitat més ràpida d'un obturador de làmines sol ser 1/500 de segon.

En un obturador de cortineta, una cortineta de tela (en càmeres més antigues) o de làmines metàl·liques finíssimes (en càmeres més modernes) es desplaça en ser accionat, i una segona cortineta tanca el pas de la llum un moment després. En els moderns obturadors electrònics, són normals velocitats d'1/8000 de segon, o fins i tot més ràpides.

Les diferents combinacions de diafragma (orifici més petit o més gran) i obturador (més temps d'exposició o menys) donen lloc a l'exposició correcta, a la sobreexposició o a la subexposició del negatiu.