[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Nocions bàsiques de càlcul combinatori - Viquipèdia

Nocions bàsiques de càlcul combinatori

De Viquipèdia

Fusió
Podeu col·laborar amb la Viquipèdia fusionant aquest article amb Combinatòria matemàtica.
Binomial distibution
Binomial distibution

La combinatòria és una part de les matemàtiques que es dedica a calcular el nombre dels possibles resultats en problemes concrets. Preguntes com: quants resultats possibles ens poden sortir al llançar dos daus? o quantes combinacions possibles es poden fer amb els números de la loteria primitiva?, etc. tenen resposta dins l´àmbit de l´anàlisi combinatori (castellà).

Tinguem en compte que utilitzant la combinatòria, només calculam el nombre total de possibles resultats, i no pas tots i cada un d´ells individualment. Per a fer tots aquests càlculs, la combinatòria utilitza tres conceptes fonamentals: les variacions, les combinacions i les permutacions. Què representa cada un d´ells?

leptokurtosis
leptokurtosis

[edita] Les variacions:

Es tracta de mostres d´elements (poden ser nombres, objectes, persones, etc.) que es diferencien unes de les altres en l´ordre de col.locació dels elements dins cada mostra. Generalment en cada problema concret es defineix un conjunt d´elements, i en cada variació es poden prendre tots o bé una part d´aquest conjunt. Existeixen variacions sense elements repetits, i també variacions amb elements repetits.

[edita] Les permutacions:

Es tracta de mostres en les quals s´agafen sempre tots els elements del conjunt inicial. Com en el cas de les variacions, cada permutació es diferencia de les altres en l´ordre de col.locació dels elements dins la mostra. També, com en el cas anterior, hi ha permutacions sense elements repetits i amb elements repetits.

[edita] Les combinacions:

Es tracta de mostres en les quals s´agafen tots o part dels elements del conjunt inicial, i a diferència de les anteriors, en cada combinació no influeix l´ordre de col.locació dels elements. En les combinacions no considerarem elements repetits.

Ara us mostrarem quines són les fórmules per al càlcul de les variacions, permutacions i combinacions en els diferents casos:




Normal distribution
Normal distribution


VARIACIONS:

a)Sense elements repetits:


Vm,n = m(m − 1)(m − 2)........(mn + 1)


m= nombre total dels elements; n= nombre d´elements de la mostra (n≤m)


b) Amb elements repetits:


VRm,n = mn


PERMUTACIONS:


a) Sense elements repetits:

Pn = n! = n(n − 1)(n − 2)(n − 3)....3.2.1


éssent n= nombre total d´elements


b) Amb elements repetits:


P_n^{n_1,n_2,...n_n}=\frac{n!}{n_1!n_2!....n_n!}


éssent n1, n2,....nn les vegades que es repeteixen cada element dins la mostra.


COMBINACIONS:


C_{m,n}=\frac{m!}{n!(m-n)!}


m= nombre total d´elements; n= nombre d´elements a cada mostra