[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Nebre - Viquipèdia

Nebre

De Viquipèdia

Per a altres significats, vegeu «Nebre (metge)».

Nebre o Raneb ("Ra es el meu senyor" però alguns ho tradueixen per "Senyor del fill"; nom d'Horus: Horus Nebre; nom grec: Kaiechos o Kaichoos) fou el segon faraó de la Dinastia II d'Egipte (probable nom de naixença Kakau o Kakaw). Es creu que va integrar el sol amb el nom de Ra per fer el seu nom (Nebre = Senyor del sol) originat així una tradició que va durar 200 anys. Fou segons alguns fill del seu antecessor Hotepsekhemui, i per altres el seu germà. El seu regnat fou entre 10 i 19 anys segons es dedueix de les restes arqueològiques.

Manethó diu que va iniciar el culta de diversos deus: a Menfis el d'Apis o Den (potser ja iniciat a la primera dinastia); a Mendes a la cabra sagrada; a Heliòpolis el culte a Menvis. Li atribueix un regnat de 39 anys (que seria la suma dels dos primers regnats i no el de cada un) i li don el nom de Kaiechos (Kakau a les tres llistes egípcies d'Abidos, Saqqara i Papir de Turí)

Els experts consideren que els problemes de la unitat es van replantejar durant el seu regnat, i que la unificació del seu antecessor fou posada en qüestió.

No se sap on fou enterrat. Com que s'han trobat segells a Saqqara es suposa que pogué ser enterrat allí

Troballes:

  • Estela de granit des 1960 al Museu Metropolità de Nova York, trobada a la tomba de Mit Rahina, a Saqqara, prop de Menfis.
  • Segell a una pedra negra amb el nom dels dos primers faraons amb el seu ordre trobada a Armant
  • Gravats al desert, 40 kms al est d'Armant (Alt Egipte)
  • segell a un cilindre a Saqqara
  • Estatueta trobada a Redjit, esmentada com a estatueta de Hotepdief (esmentada també pel seu predecessor)
  • Placa amb el seu nom; possible nom a una gerra a la tomba de Peribsen a Umm al-Qa'ab, podria no correspondre al faraó sinó a un sacerdot amb aquest nom.
  • Segells a la suposada tomba del seu antecessor, tomba que podria haver estat usurpada o acabada per Nebre
  • Inscripció a alguna peça de ceràmica del regnat del seu antecessor.

El va succeir Ninetjer (Nynetjer).