[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Naumàquia - Viquipèdia

Naumàquia

De Viquipèdia

Naumàquia (Naumachia) era una representació d'un combat naval entre els romans, i també el lloc on la batalla es desenvolupava.

Representacions d'aquest tipus es van veure algunes vegades al circ on s'introduïa prou aigua per fer flotar els vaixells, o altres vegades es construïen estructures per aquest propòsit.

La primera naumàquia important es va fer en temps de Juli Cèsar que va fer excavar un llac prop del Camp de Mart (Suetoni l'anomena el Petit Codeta) que més tard, en temps d'August, va haver de ser cobert per la malària que l'aigua estancada provocava; August va fer excavar un llac prop del Tíber amb el mateix propòsit, que fou el primer lloc permanent per les naumàquies.

Claudi va celebrar una naumàquia al llac Fucinus. Neró va preferir l'amfiteatre per aquestes exhibicions. Domicià va fer un edifici de pedra a l'entorn del lloc on va exhibir les naumàquies.

Els participants en aquestes exhibicions eren els naumaquiaris (naumachiarii), generalment captius o criminals condemnats a mort que lluitaven en combats com a gladiadors fins la victòria d'una de les dues parts (excepte si l'emperador aturava abans l'espectacle i donava la gracia als que encara eren vius). Les naus que hi participaven eren organitzades en dos equips; els equips sempre els formaven dos estats marítims, per exemple els tirians i els egipcis, els rodis i sicilians, els perses i atenencs, els corciris i corintis, els atenencs i siracusans etc...

Els espectacles eren de gran magnificència i no tenien cap respecte per la vida humana; algunes vegades monstres artificials eren col·locats al mig del llac.

Una de les més grans naumàquies fou la de l'emperador Titus, en la que van participar 3000 homes; també molt gran fou la de Domicià, en que van participar dues flotes equivalents a dues flotes autentiques.; probablement la més gran es va fer sota Claudi al llac Fucinus amb 19000 participants.