[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Musaranya comuna - Viquipèdia

Musaranya comuna

De Viquipèdia

Viquipèdia:Com entendre les taules taxonòmiques
Com entendre les taules taxonòmiques
Musaranya comuna

Estat de conservació
Classificació científica
Regne: Animalia
Fílum: Chordata
Classe: Mammalia
Ordre: Soricomorpha
Família: Soricidae
Gènere: Crocidura
Espècie: C. russula
Nom binomial
Crocidura russula
(Hermann, 1780)

La musaranya comuna (Crocidura russula) es troba a Europa i a l'Àfrica del nord.

Taula de continguts

[edita] Morfologia

Per a reconèixer aquesta musaranya, cal fixar-se en tres coses: el pèl, les orelles i les dents. Els pèls que recobreixen el cos són de dues menes: uns de curts i atapeïts i uns altres de llargs que neixen escampats entre els primers i són visibles, sobretot, a la cua. Les orelles, grans, sobresurten entre el pelatge, i les dents són totalment blanques.

La coloració és molt variable. Els exemplars joves són totalment grisos, mentre que els adults exhibeixen unes tonalitats diferents al ventre i a l'esquena, tonalitats que varien segons l'estació de l'any. A l'estiu mostren colors marronosos pel dors i els flancs, i grisosos o gris marronosos pel ventre; quan arriba l'hivern, la coloració dorsal s'ha fet totalment grisa amb alguns reflexos argentats. A mesura que l'estació avança, el pelatge dorsal va adquirint progressivament tons vermellosos, mentre que el ventre es va fent marronós.

Dimensions corporals: cap + cos (6,3 - 8,5 cm) i cua (3 - 4 cm).

Pes: 7 - 13 g.

[edita] Hàbitat

Alzinars, suredes, màquies i vores de camps i camins, on s'amaga entre les pedres i les herbes. També se la pot trobar als jardins de les cases i en estables.

[edita] Etologia

És agressiva i molt voraç. Mostra activitat diürna i nocturna durant tot l'any.

Les femelles que estan criant surten a passeig quan els seus petits són capaços de caminar. Normalment la mare va al davant, la primera cria se li enganxa a la base de la cua, la segona s'agafa a la cua del seu germà avançant en fila índia.

[edita] Espècies semblants

La musaranya de jardí és una mica més petita (els adults no superen els 4 g de pes) i té la cua relativament més llarga.

La musaranya etrusca és de mida més petita, té el cap més gran comparat amb el cos i la cua relativament més llarga. A més, no té la coloració ventral tan clarament diferenciada de la dorsal.

[edita] Bibliografia

[edita] Referències

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Musaranya comuna
Podeu veure l'entrada corresponent d'aquest ésser viu dins el projecte Wikispecies