[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Mont (Vielha e Mijaran) - Viquipèdia

Mont (Vielha e Mijaran)

De Viquipèdia

Mont (pronunciat Mún) és un petit nucli urbà situat a 1.235 metres sobre el nivell del mar, que pertany a l'Ajuntament de Vielha e Mijaran i és pedania, juntament amb Montcorbau i Betlan, de l'entitat municipal descentralitzada d'Aubèrt.

Es troba situat damunt del poble de Vilac i dista de Vielha uns cinc quilòmetres, poc més de 4 minuts per una carretera que va serpentejant per la falda de la muntanya anomenada la Solana de Vilac i que ofereix unes impressionants vistes del massís rocós del Port de Vielha, situat damunt del túnel Alfons XIII, més conegut com a túnel de Vielha.

Actualment, Mont té uns 25 habitants durant l'any tot i que en temporada alta la seva població augmenta considerablement degut a la proliferació de segones residències, tot i que la pressió urbanística no hi ha fet encara massa estralls. Destaca l'església de Sant Laurenç, una de tantes esglésies romàniques que hi ha a la Vall d'Aran. Mont ofereix als seus vilatans i visitants unes de les millors vistes de la Vall. El gran nombre d'hores d'insolació que rep gràcies a la seva situació privilegiada li permet rebre els darrers rajos de sol fins que aquest s'amaga darrera les muntanyes limítrofs amb França. No us perdeu durant una tarda d'estiu, el plaer d'estar una bona estona sentats al banc de la plaça contemplant el Montcorbison com s'aixeca altiu al nostre davant tot escoltant les notes del saxo de Pol de Casa Jan, o xerrrant animadament amb els veïns del poble, àvids de conversa degut a la poca afluència de visitants al poble.

Durant els mesos més freds de l'hivern les nevades són abundants raó per la qual és aconsellable dur el cotxe ben equipat davant la possible presència de neu a la carretera. Amb tot, el servei de llevaneus és excel·lent, i a banda de la carretera d'accés al poble, també té cura dels carrers interiors, fet que facilita la vida al poble.

[edita] Llocs d'interès

Mont és punt de partida de nombroses excursions a peu i en tot terreny. Destaca com indret de remarcable singularitat Era Cabana deth Batlle, que es troba situada a 35 minuts caminant en direcció nord-est des de Mont, molt a prop deth Arriu Salient i que ofereix a l'excursionista excepcionals vistes de la vall i un silenci absolut.

Des de la veïna localitat de Vilac es pot accedir amb vehicle de muntanya (no transitable en ple hivern a causa de la neu) al mirador situat damunt de Vielha des d'on es divisa tota el Mijaran i el Nautaran. Seguint la pista forestal es pot accedir, no sense caminar uns minuts, al cim del Bohn de Garós, que ens obsequia amb unes vistes del Mahl Blanc, el port de Vielha, l'Aneto i els cims que l'envolten, sempre nevats.

Una altra opció es fer l'excursió al veí poble de Montcorbau, situat a un quilòmetre de distància a través del corriol que els uneix i que sense massa desnivells ens duu, en uns 20 minuts, a un bonic poblet de bellesa i tranquil·litat comparable a Mont.

També es pot visitar l'església de Sant Llorenç, on es troba una pica baptismal romànica.

Coordenades: 42° 43′ 37.74″ N 00° 47′ 45.60″ E