[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Molins de Beneixama - Viquipèdia

Molins de Beneixama

De Viquipèdia

Els Molins de Beneixama estan situats principalment a les vores de l'anomenat "Camí del Salze", a la població valenciana de Beneixama (Baix Vinalopó).

És un conjunt de prop d'una desena de molins, actualment en desús, testimonis de l'activitat econòmica de Beneixama des del segle XVII a primeries del XX.

Tot i que la majoria estan necessitats d'una restauració urgent, encara conserven restes d'arqueologia industrial ben interessants. Aprofitaven la força de l'aigua d'una sèquia propera per moure "la cacau", que movia les moles de pedra.

Hi ha molins destinats a feines diverses. La major part es destinava a la mòlta de cereals (blat i civada, principalment), tot i que també n'hi havia destinats a almàssera per a la producció de l'oli. Es tracta de construccions de caràcter particular, la qual cosa ha permès que alguns dels molins s'hagen reaprofitat com a xalets o segones residències i es troben en condicions adequades de conservació.

Juntament amb els molins, hi ha tota una altra sèrie d'infrastructures relacionades amb l'aprofitament de l'aigua, com "el repartidor" (assut i basses) i diverses sèquies i braçals que testimonien l'ús racional de l'aigua que es feia des de temps ben antics.