[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Molí fariner (Sant Just Desvern) - Viquipèdia

Molí fariner (Sant Just Desvern)

De Viquipèdia

Restes de l'antic molí fariner de Can Padrosa
Restes de l'antic molí fariner de Can Padrosa

Els restes de l'antic molí fariner de Can Padrosa són un monument arquitectònic que formen part del Partimoni Històric i Artístic Local de Sant Just Desvern.

En terrenys propietat de la masia de Can Padrosa es va edificar al segle XIV un molí fariner de bassa, que captava l'aigua de la riera. L'aigua passava per un cup (pou) i amb la seva força movia el rodet del molí. D'aquesta manera els pagesos molien el blat per fer farina.

La primera referència documental sobre el molí la trobem al 1306, any de la seva construcció, però el molí canvià de mans constantment. Els seus propietaris útils o usuaris eren els santjustencs Ferrer Moragues i Arnau d'Horta. A aquest mateix 1306 el senyor feudal, Guillem Durfort, era el propietari directe del molí.

Al 1311 el senyor feudal ho va vendre a un mercader de Barcelona, Guerau Trilla, i al 1347 el molí apareix en un document de la catedral de Barcelona, citat com a molí mitjà, el que fa pensar en l'existència d'altres dos molins, propietat de Bonanat Teixidor. El molí va deixar de funcionar aviat i no es va parlar d'ell fins al 1651, amb motiu de l'enterrament a la bassa del molí de tres morts de pesta que després van ser retirats.

El molí fariner formava part de la finca de Can Padrosa, si bé els actuals propietaris de la casa mai l'havien vist funcionar. A l'any 1986 l'Ajuntament de Sant Just Desvern va decidir adquirir els terrenys i al 1987 les restes es van incloure al Catàleg del Patrimoni Històric i Artístic Local.

Coordenades: 41° 23′ 31″ N 2° 4′ 37″ E