[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Minor Planet Center - Viquipèdia

Minor Planet Center

De Viquipèdia

El Minor Planet Center (abreviat MPC; en català, "centre de planetes menors") és l'organisme internacional oficial responsable de la designació de tots els cossos menors del sistema solar: els planetes menors, els cometes i els satèl·lits naturals (aquests dos últims, conjuntament amb el CBAT). També s'encarrega de recollir i verificar dades astromètriques sobre els planetes menors i els cometes, calcular les seves òrbites i publicar tota aquesta informació a través de diverses publicacions pròpies, principalment les Minor Planet Circulars (mensuals) i les Minor Planet Electronic Circulars (tan sovint com sigui necessari, però sempre almenys una vegada al dia).

Opera sota els auspicis de la Unió Astronòmica Internacional (IAU) des del Smithsonian Astrophysical Observatory (SAO). Va ser establert a la Universitat de Cincinnati el 1947, sota la direcció de Paul Herget. Quan Herget es va retirar, el 1978, el MPC va ser traslladat al SAO sota la direcció de Brian Marsden, l'actual director.

El MPC controla un cert nombre de serveis on-line per ajudar als astrònoms en les seves observacions. El catàleg complet de les òrbites dels planetes menors (MPCORB) es pot baixar lliurement de la xarxa.

[edita] El MPC al cine

  • En la pel·lícula Deep Impact, l'organisme científic a qui l'astrònom amateur pretén informar del descobriment d'un nou asteroide és el MPC.

[edita] Enllaços externs