[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Mina antipersona - Viquipèdia

Mina antipersona

De Viquipèdia

Mina antipersona
Mina antipersona
Sernyal d'advertència de la presència de mines
Sernyal d'advertència de la presència de mines

Les mines antipersones són un tipus de mines terrestres que estan dissenyades per a matar o incapacitar persones, en contraposició a les mines antitanc, les quals pretenen inutilitzar vehicles blindats i llurs ocupants.

Taula de continguts

[edita] Ús

Originàriament, s'utilitzaven per a protegir les mines antitanc (per tal que no puguessin desactivar-se sense desactivar abans les mines antipersonals); però aviat van començar a utilitzar-se com a armes per si mateixes. S'utilitzen per a col·lapsar els serveis mèdics enemics, degradar la moral de les seves tropes, i danyar vehicles no blindats. Per això, es busca sobretot que fereixin greument o mutilin, i no tant que matin, ja que un mort no causa tants problemes logístics com un ferit. Així, els seus efectes més comuns són amputacions, mutilacions genitals, lesions musculars i en òrgans interns, cremades...

[edita] Tipus

Hi ha diversos tipus:

  • Mines explosives o de pressió: el seu objectiu és causar els majors danys possibles, destruint i cremant el seu objectiu. Busquen així causar danys tant físics com psicològics. S'activen i exploten per la pressió que exerceix una persona en trepitjar-la.
  • Mines de fragmentació: en esclatar, expulsen gran quantitat de fragments a una velocitat molt alta, la qual cosa fa el seu abast considerable. En alguns casos, el seu objectiu és danyar al màxim nombre de persones.
    • Dins d'aquesta categoria, hi ha mines saltadores, la càpsula de les quals, en disparar-se, bota des del sòl fins una altura de més d'un metre, explotant i llançant els seus fragments horitzontalment; així, aconsegueixen encara majors distàncies. Dintre de les mines saltadores trobem l'alemanya S-Mine (utilitzada a la Segona Guerra Mundial), l'estatunidenca M16, la russa OZM, i la iugoslava PROM-1.
    • Unes altres s'instal·len arran de terra, i projecten els seus fragments verticalment i cap a fora, formant un arc d'uns 60 graus en totes direccions. Per exemple, l'estatunidenca M18 Claymore, les russes MON-50 i MON-90, i la iugoslava MRUD.

[edita] Claymore Inc

L'empresa estatunidenca Claymore Inc. fabrica a més altres tipus especials de mina antipersona:

  • Mines la funció del qual és destruir i cauteritzar els membres inferiors de la seva víctima. L'objectiu és ferir, però sense matar, obligant a patir horribles dolors el major temps possible, a fi de trencar la moral de la tropa enemiga.
  • Mines que disparen uns 3000 projectils en forma d'agulla fets d'urani empobrit, a fi de causar el nombre més gran de danys al grup atacat. El seu abast és de diversos centenars de metres.
  • Mines químiques, que s'utilitzen per a dispersar agents químics en el seu entorn. Aquests poden ser líquids o gasos, persistents o no. El gas més utilitzat és el clor.

El seu preu pot anar des de 2 euros per a les més simples fins a uns 180 euros per a les més sofisticades, encara que el preu per a detectar i desactivar una oscil·la sobre uns 1000 euros.

[edita] Prohibició internacional

Països signants del Tractat d'Ottawa
Països signants del Tractat d'Ottawa

Les mines antipersonals continuen produint ferits i morts, sobretot a població civil, molts anys després d'acabat un conflicte bèl·lic. La Campanya Internacional per a la Prohibició de les Mines Antipersones, és una coalició d'organitzacions no governamentals que té l'objectiu de suprimir la producció i l'ús de les mines antipersones, per la qual cosa rebé el Premi Nobel de la Pau el 1997. Com a fita remarcable, es va aconseguir la signatura del Tractat d'Ottawa per part de molts països (entre ells Espanya); l'esmentat tractat prohibeix l'ús de mines terrestres.

[edita] Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Mina antipersona