[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Mentuhotep I - Viquipèdia

Mentuhotep I

De Viquipèdia

Mentuhotep I (II)
Mentuhotep I (II)

Mentuhotep I (II) fou rei de la dinastia XI d'Egipte. Fou probablement fill i successor d'Antef III i la seva mare es deia Iah. El seu nom nebty fou Neterhedyet o Sematauy, el d'Horus Sanjibtauy, Netherdyet o Sematauy; el seu nom d'Horus d'or fou Bikneuqaishuti o Biknebu o Kess; el seu nom de regnat (Nesut-Bity) Nebhepetrasaramentuhotep o Nebhepetre; i el seu nom Sa Ra fou Nebhepetrasaramentuhotep o Nebhepetre (El senyor de Ra està satisfet).

Va tenir un llarg regnat d'uns cinquanta anys, vers l'any 2000 aC. L'any catorzè es esmentat com l'any del crim de Tinis, el que indicaria que la dinastia d'Heracleòpolis havia fet alguna cosa en direcció a Tinis (al costat d'Abidos). Mentuhotep va avançar llavors cap el nord i va arribar al Egipte central; quant portava trenta anys de regnat va conquerir Heracleòpolis i Memfis i va unificar les dos parts d'Egipte. Va portar el títol de "Rei dels dos països". Va fer una campanya al Baix Egipte de pacificació que va estendre contra les tribus líbies i les del sud de Palestina. Va morir al cap de vint anys de la unificació. Fou el fundador de l'Imperi mitjà o Regne mitjà

Va construir un temple a Deir al-Bari on fou enterrat a una tomba excavada a la roca darrera el temple i al fons, model que va servir de guia a futures tombes. El temple fou construït contra un costat de la muntanya i estructurat amb dos terrasses amb 280 columnes, model emprat parcialment de les tombes dels seus predecessors els Antef (Antef II i Antef III). Al damunt un munt de pedra probablement en forma de piràmide o de mastaba. A nivell de terra es van plantar arbres a ambdós costats de l'entrada.

Plànol del temple de Mentuhotep I (II)
Plànol del temple de Mentuhotep I (II)

Mentuhotep I va restaurar alguns monuments a Denderah, Abidos, Nekheb i Elefantina. Va dedicar especial atenció al deu guerrer de Tebes, Mentu (Montu), que havia invocat per acomplir la seva tasca unificadora, i va adoptar el seu nom i li va construir temples a Medamud (uns 8 km al nord de Tebes), Armant o Hermonthis (12 km al sud de Tebes) i Tod (Tufium).

El va succeir el seu fill (únic fill que se li coneix) Mentuhotep II (III). Es coneixen els noms d'algunes de les seves dones: Aashayt, Henhenet, Kauit , Kemsit (les dues darreres podrien ser la mateixa), Neferu II, Sadhe i Tem.

Altres transcripcions del seu nom son Mentehotpe, Menthuhetep, Mentouhotep, Mentuhotp, Mentuhotpe, Monthhotep, Montouhotep, Montuhotep, Nebhepra, Neterhedjet, Nibhapitre, Nibhapitrementouhotep, Nibkhrure, Nibhotep, Nibhotepmentouhotep, Qaishuti, Samtauy, Sankhibtaui, Seankhibtaui, Senkhibtoui i Zematawy