[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Max Mosley - Viquipèdia

Max Mosley

De Viquipèdia

Max Rufus Mosley, nascut l'any 1940 a Londres, esta exercint el seu quart mandat com a president de la FIA (Federació Internacional del Automòbil).

Mosley és el segon fill del líder feixista britànic Oswald Mosley i de Diana Mitford. Es va graduar en física l'any 1961 i durant el seu temps a Oxford també era Secretari del Sindicat d'Oxford . Posteriorment va estudiar dret a Londres i es va graduar com a advocat l'any 1964. Corria en esdeveniments de club a l'UK durant 1966 i 1967 va continuar per la Fórmula Dos en un equip de Londres formant equip amb Frank Williams l'any 1968. Es va retirar l'any 1969 i va entrar a la producció de cotxes de competició de Formula 1 ja al mes de març. Va tenir un cert èxit a la categoria ja que el seu equip va acabar tercer en el Campionat de Constructors del 1970 i 1971, i amb Ronnie Peterson, el seu pílot estrella, segon en el Campionat Mundial de pilots del 1971 a més d'aconseguir un gran èxit en la venda de vehicles de Fórmula Dos i altres vehicles per a consumidors.

Durant els primers anys 1970 es va implicar amb la FOCA, la Associació de Constructors de la Formula 1, un sindicat d'equips creats per defensar els drets dels equips i mantenir el control col·lectiu de l'esport. Al final de 1977 Mosley oficialment es retira en la seva tasca de constructor i es converteix en assessor legal a FOCA. Més tard és elegit com president de la FISA (Fédération Internationale du Sport Automobile, un comitè del FIA. Una reestructuració posterior del FIA conduïa a la defunció de FISA i Mosley s'erigia com a president de la FIA.

Durant l'época en que Bernie Ecclestone era el president de la FOCA i Jean Marie Balestre era el president de FISA els dos topaven repetidament en aspectes de regulació i assumptes financers lluitant pel control de l'esport. Mosley va ajudar a resoldre aquest debat amb la creació de l'Acord de la Concordia que consisteix bàsicament en cedir a la FISA el control de les regles però conservar per a la FOCA els drets de promoció i televisió.

Després d'aquest esdevenimenti Mosley va desapareixer totalment de la Formula 1 durant tres anys, però va tornar l'any 1986 per a convertir-se en president de la Comissió dels Fabricants de la FISA i va crear un nou equip de Formula 1, Simtek Research. Va vendre la seva porció de Simtek l'any 1991 moment en que es convocaven unes eleccions a la presidencia de la FISA. Va guanyar a Jean Marie Balestre per 43 vots a 29. Tot i així va dimitir un any més tard manifestant que va ser escollit més per les equivocacions del seu predecessor que no pel seu merit; la FISA immediatament va convocar de nou eleccions i el reelegia per a quatre anys. El 1993 s'escollia el president de la FIA que reemplaçava Jean Marie Balestre. La FISA es fusionar llavors amb la seva branca esportiva,la FIA. Mosley va ser reescollit com a president de la FIA l'octubre de 1997, l'any 2001 i l'any 2005. Els detractors han criticat a Mosley perquè consideren que moltes de les regles que s'han imposat durant els seus mandats han reduit l'espectacle que gira entorn a la Formula 1, per exemple s'el culpava de la situació que es va produir al GP d'Estats Units de l'any 2005.En alguns cercles s'el anomena "Mad Max" degut als canvis de regles constants que s'han realitzat a la categoria.

Un altre fet curios és que el juny de 2004 Mosley va anunciar que dimitiria l'octubre d'aquell any. Tanmateix, el juliol de 2004 va abortar la seva decisió després del Senat de FIA li demanes que es quedes. El seu mandat expirarà l'octubre del 2009 però s'especula que dimitirà abans.

Mosley i Bernie Ecclestone mantenen una autoritat gairebé absoluta sobre el circ de la Fórmula 1;però entre altres esdeveniments, la FIA actualment també regula també el Campionat Mundial de Ral·li i el Campionat de GT.


[edita] Enllaços externs