[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Maurice Herzog - Viquipèdia

Maurice Herzog

De Viquipèdia

Maurice Herzog (Lyon, França. 15 de gener del 1919), és un alpinista i destacat polític francès. Nasqué al si d'una família benestant, conservant una prominent posició social com a empresari i alpinista. Militaritzat als anys de la Segona Guerra Mundial, assolí el grau de capità. Ocupa un lloc a la història per haver estat el primer home –amb Louis Lachenal- a trepitjar el cim d'una muntanya de més de vuit mil metres d'altitud, l'Annapurna, a la serralada de l'Himàlaia.

Aquest fou un fet de gran transcendència al seu moment. Fins aleshores, un total de vint-i-dues expedicions de diversos països havien intentat sense èxit aconseguir-ho.

Arribaren al cim el dia tres de juny de 1950, després de gairebé dos mesos d'exploracions i preparació. A més de Herzog i de Lachenal a l'expedició hi participaren altres sis alpinistes: Jean Couzy, Marcel Schatz, Gastón Rebuffat, Marcel Ichac, Jacques Oudot i Lionel Terray. Cap d'aquestos sis arribaria al cim però a tots ells la història i el mateix Herzog els reconeix el mèrit de la conquesta.

També hi prengueren part nombrosos portadors i alguns sherpas, el cap dels quals fou Ang-Tharkey. Al contrari que en la pràctica totalitat d'expedicions posteriors als pics d'aquella serralada, aquell cop cap sherpa va assolir el cim.

Poc va mancar però, perquè l'empresa acabés en tragèdia, ja que la davallada del cim fou força accidentada. Terray, Herzog i Lachenal patiren greus congelacions.

La història sencera d'aquesta conquesta la va relatar Herzog en un llibre titulat “Annapurna Primer 8.000”, publicat en francès l'any 1953.

Persona molt activa, ocupà llocs de responsabilitat política a França. També fou director d'una obra cultural de referència, l'“Enciclopèdia de la Muntanya”.

L'any 2.000 a diversos mitjans nord-americans aparegué un seguit d'articles i informacions qüestionant la capacitat tècnica (materials) i física (preparació dels alpinistes) per haver assolit aquell cim el 1950. Aquestes opinions no van obtenir cap credibilitat als cercles més especialitzats, i Herzog n'ha rebutjat de pla els seus continguts.