Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Matruh ibn Sulayman ibn Yaqdhan al-Arab?? - Viquip??dia

Matruh ibn Sulayman ibn Yaqdhan al-Arab??

De Viquip??dia

Matruh ibn Sulayman ibn Yaqdhan al-Arab?? (en ??rab ?????????? ???? ???????????? ???? ?????????? ??????????????, Matr????? ibn Sulaym??n ibn Yaq?????n al-??Ar??b??) (m. 791 o 792), val?? de Barcelona (778-792).

Matruh, juntament amb el seu pare Sulayman al-Arab??, val?? de Barcelona, es va unir a l'ex??rcit de l'emperador Carlemany que es dirigia cap a Saragossa el 778. Com que Saragossa no es va sotmetre, l'emperador va agafar com a ostatges alguns dels aliats que l'havien informat malament, entre ells Sulayman al-Arab??. Matruh i el seu germ?? Ayxun es van aliar als bascons i a Roncesvalls derrotaren l'ex??rcit franc (778) i alliberaren el seu pare. Sembla ser que Sulayman es va quedar a Saragossa ???el seu val??, Hussayn al-Ansar??, estava aliat amb Sulayman??? i va enviar a Matruh a governar Barcelona (que inclo??a Girona).

El 780, a la mort del seu pare, assassinat a Saragossa, Matruh va passar a ser val?? titular de Barcelona i Girona. El 781 l'emir de C??rdova Abd-ar-Rahman I va sotmetre Saragossa i va assolar la Cerdanya. Probablement abans d'aix?? Matruh ja s'havia sotm??s a l'emir i, com havia passat amb Hussayn a Saragossa, se'l va recon??ixer com a val?? de Barcelona.

Se sap que despr??s del 785 els dos servidors del seu germ?? Ayxun, Amr??s ???m??s tard el fam??s general Amr??s ibn Y??ssuf??? i Xabrit van passar al seu servei. Poc despr??s Matruh es va revoltar altra vegada contra l'emir de C??rdova i va apoderar-se d'Osca i Saragossa cap al 789.

El 791 o 792 va ??sser assassinat pels seus servidors Amr??s i Xabrit.

Precedit per:
Sulayman al-Arab??
val?? de Barcelona
778???792
Succe??t per:
---