[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Matala - Viquipèdia

Matala

De Viquipèdia

Matala es un poble pesquer i centre turístic de la costa sud de Creta a la prefectura d'Heràkleion, a Grècia. Es troba a uns 4 km al sud de Pitsidia i a uns 75 km de Càndia, i es a la badia de Messara.

Antigament fou el port de la ciutat-estat minoic de Phaistos, després de la destrucció de Kommos; el 220 aC Gortina va ocupar la ciutat i al segle I aC, sota el domini romà, fou el port de la capital de l'illa i de la província, Gortina. Les ruïnes de l'antiga ciutat encara es poden veure al fons del mar ja que la ciutat fou engolida per les aigües. Es creu que hi havia alguns petits palaus fets pels nobles de Phaistos i Gortina. A la rodalia hi ha una cova coneguda com "Brutospeliana" que la llegenda diu que fou freqüentada pel general romà Brut.

Altres coves de la zona foren excavades artificialment en èpoques prehistòriques, i després de servir com a llocs de culte, als segles I i II foren usades com llocs d'enterrament. Els anys seixanta les coves van allotjar una comunitat hippy però actualment estan protegides pel servei arqueològic grec.

De l'època veneciana cal esmentar la Koule o fortalesa, al turó de Kastri. Excavada a la roca hi ha també una església dedicada a l'Anunciació de la Verge Maria; es semblant a les catacumbes i fou usada pels primers cristians als segles II i III. Al sud de Matala hi ha la roca de "Theosyni" des on es gaudeix d'una gran vista a la badia de Messara, la qual forma una cova natural anomenada "Kouroupi" que serveix de refugi a coloms salvatges de la Mediterrània. Mes al sud segueix una zona de platja coneguda com les "arenes roges" però realment anomenada Ammoudia.