[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Masmorra - Viquipèdia

Masmorra

De Viquipèdia

Tracta dels castells Europeus.

Una masmorra és una presó subterrània on els condemnats hi estan tancats.

Taula de continguts

[edita] Etimologia

En anglès, la paraula masmorra (dungeon) deriva del francès antic donjon, que procedeix del Llatí dominus, "Senyor".

No obstant, en francès, la paraula donjon significa "mantenir" (un tipus de torre), i la paraula oubliette o cachot (un tipus de presó) és una traducció més apropiada de la paraula catalana "masmorra". Aquesta paraula és un fals amic.

[edita] Història

Fort Christiansvaern, Christiansted, St. Croix, L'estat de Virginia, Estats Units
Fort Christiansvaern, Christiansted, St. Croix, L'estat de Virginia, Estats Units
Il·lustració a càrrec de Arthur Rackham de la balada Young Beichanü:  Young Beichan a la Masmorra.
Il·lustració a càrrec de Arthur Rackham de la balada Young Beichanü: Young Beichan a la Masmorra.

En el seu ús medieval original, la masmorra era la principal torre d'un castell que consistia en la posició final de defensa on els soldats podien refugiar-se quan les fortificacions externes eren destruides.També era un lloc segur, encara que no comfortable, on tenir els presoners. Un cop es va haver construit una vivenda més luxosa per al senyor del castell, la masmorra va passar a usar-se principalment amb aquest objectiu. Aquest significat ha desenvolupat en el temps també el significat de presó subterrània o cripta, típicament construida a sota d'un castell.

Al 1613, Anton Praetorius va descriure la situació terrible dels presoners de les masmorres al llibre Gründlicher Bericht über Zauberei und Zauberer (Thorough Report about Wizardry and Wizards).

[edita] Característiques

No obstant moltes masmorres reals són únicament individuals, recinte amb una porta gruixuda o amb un únic accés des d'un forat o una trapa al terra de l'habitació superior, l'ús de les masmorres per torturar, juntament amb l'associació dels humans amb les pors de quedar-se atrapats sota terra, han convertit les masmorres en una metàfora poderosa en diferents contextos.

[edita] Veure també

  • Oubliette