[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Mas del Olmo - Viquipèdia

Mas del Olmo

De Viquipèdia

Mas del Olmo és un llogaret pertanyent al terme general de la vila d'Ademús, en la comarca del Racó d'Ademús (País Valencià, Espanya). Es tracta del llogaret més poblat del terme municipal d'Ademús i es troba a 1114 metres d'altitud. Consta de quatre barris: El Puntal, L'Era, La Plaça i L'Ermita.

Té una església parroquial, l'edifici de la qual ha estat recentment restaurat, dedicada a santa Bàrbara i servida en l'actualitat pel rector-arxipreste d'Ademús.

En les proximitats es troba el paratge del Molino de los Cuchillos, avui zona recreativa i en el passat lloc on se situava el molí que servia a les tres principals llogarets d'Ademús.

Taula de continguts

[edita] Església de santa Bàrbara

El temple de santa Bàrbara de Mas del Olmo va ser l'últim dels eremitoris dels llogarets d'Ademús en construir-se. Encara en la primera dècada del segle XVII els seus habitants es queixaven davant el rector de sant Pedro d'Ademús per la llunyania de la parroquial, demanant-li permís per a acudir a la veïna parròquia de La Pobla de Sant Miquel, per a complir amb les seves obligacions cristianes. Poc després, tenia lloc la construcció de la llavors ermita de santa Bàrbara, que seria servida cada diumenge per un cura beneficiat de la parroquial de sant Pere d'Ademús. A la fi del segle XVII l'ermita de Mas del Olmo arribaria a compartir vicari amb Sesga, assignant-se-li un propi en l'últim terç del segle XVIII.

L'edifici presenta l'habitual planta rectangular, distingint-se el presbiteri de la nau, que no presenta capelles laterals. La coberta del presbiteri consisteix en una curta volta de canó amb dos trams de llunetes, recentment restaurada. La nau presenta tres trams definits per dos arcs diafragmàtics de mig punt, que sostenen una coberta menys elaborada, de fusta a dues aigües. El tram dels peus és ocupat pel cor que se situa enlaire, amb la típica balaustrada de fusta torneada. Conserva el púlpit amb tornaveu, situat en el costat de l'Evangeli.

En l'exterior destaca la senzilla portada, que és lateral i adintellada, coronada per una petita fornícula que conté una imatge nova de la titular. L'ermita de santa Bàrbara és l'únic temple dels repartits en els llogarets d'Ademús que posseïx torre campanar. Aquesta se situa adossada en el costat oposat de la portada i és de secció quadrada, si bé el cos superior presenta els cantons rebaixats, donant una atractiva aparença poligonal. L'única campana que acull va ser fosa a mitjan segle XVIII, pel que és una de les més antigues que es conserven en els temples del terme.

Des de la campanya d'estiu de l'any 2004 fins a l'última en el 2006, la Universitat de València ha desenvolupat en ella uns camps de treball que s'han encarregat de restaurar l'ermita de santa Bàrbara. El treball ha estat dut a terme per estudiants i llicenciats en Història de l'Art de la Universitat de València.

[edita] Museu del Pà i forn tradicional

Entre la interessant arquitectura popular que existeix en Mas del Olmo destaca el seu forn de coure pa, convertit en l'actualitat en Museu del Pa, on s'exhibeixen nombrosos objectes relacionats amb l'elaboració tradicional del pa, així com amb el cultiu i transformació del cereal. El forn és posat en funcionament només en dates assenyalades, convertint-se en un veritable esdeveniment. En les planta superior de l'edifici s'allotja la sala del Consell, antiga sala de reunió dels veïns.

[edita] Associacionisme

Mas del Olmo conta amb una activa associació veïnal que promou esdeveniments locals, fent d'aquesta població la més dinàmica dels llogarets ademussers en aquest sentit.

[edita] Bibliografia

  • Eslava Blasco, Raúl: Ademuz y su patrimonio histórico-artístico. Ademuz, 2007.

[edita] Enllaços externs