[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Marxa sobre Roma - Viquipèdia

Marxa sobre Roma

De Viquipèdia

Desfilada feixista pel Quirinal
Desfilada feixista pel Quirinal

La Marxa sobre Roma va ser el nom donat a l'acte pel qual Benito Mussolini i el Partit Nacional Feixista van arribar a prendre el poder a Itàlia l'octubre de 1922. La marxa marca convencionalment el principi del règim feixista i el final del règim parlamentari precedent, però la manera de la qual Mussolini es va convertir en cap de govern estava paradoxalment d'acord amb el Statuto Albertino (constitució italiana). La dictadura va entrar en vigència més endavant, amb l'assassinat de Giacomo Matteotti i la prohibició de partits de l'oposició.

[edita] Gestació

El descontentament social va ser agreujat per pors d'una revolució socialista que hipotèticament seguiria al biennio rosso. Una depressió econòmica, sumada a una decepció pels acords de pau que van seguir a la Primera Guerra Mundial van ser alguns dels factors que van crear una atmosfera favorable per a l'ascensió de Mussolini. El 24 d'octubre de 1922, els líders feixistes del partit van planejar una insurrecció per a aquest mateix 28 d'octubre consistint en una marxa a Roma per les esquadrilles armades feixistes conegudes com a camises negres i la captura de llocs estratègics al llarg del país. Esperant a Milà el resultat dels esdeveniments, Mussolini va deixar el treball de l'organització als seus subordinats

[edita] Posició de Víctor Manuel III

Per a dissoldre l'amenaça que presentaven els feixistes que arribaven a les afores de la ciutat, el govern del primer ministre Luigi Facta va demanar el estat de setge para Roma. El rei Victor Manuel III, no obstant això, va rebutjar signar l'ordre. Això va significar que no van ordenar a l'exèrcit, que va poder haver parat a Mussolini, oposar-se als feixistes (les raons de la negativa del monarca s'han discutit; s'ha suggerit que va témer perdre el seu tron si rebutjava cooperar amb els feixistes, que va desitjar evitar una guerra civil, i que esperava neutralitzar als feixistes associant-los al govern nacional).

Trobada entre Víctor Manuel III i Benito Mussolini després de la marxa (1922)
Trobada entre Víctor Manuel III i Benito Mussolini després de la marxa (1922)

[edita] Desenvolupament de la marxa

Mussolini, ara segur del seu control sobre els esdeveniments, estava decidit a no acceptar gens que no anés el control del govern, i el 29 d'octubre el rei li va demanar que fora primer ministre i que formés un gabinet. Viatjant des de Milà amb tren, Mussolini va formar govern a Roma el dia 30 d'octubre. Prop de 25.000 camises negres van ser transportats a la ciutat, on van marxar en una triomfant desfilada cerimonial el 31 d'octubre.