[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Marquès d'Ariany - Viquipèdia

Marquès d'Ariany

De Viquipèdia

Marquès d'Ariany és un títol nobiliari atorgat pel rei Felip V a Marc Antoni Cotoner i Sureda de Vivot, primer marquès d'Ariany, en recompensa a haver servit durant la Guerra de Successió a la causa del duc d'Anjou.

El nom respon a les propietats que tenia la familia Cotoner al llavors llogaret mallorquí d'Ariany. El títol va ser concedit de manera perpètua al regne de Castella segons un reial despatx emès el 3 d'agost de 1717 a El Pardo.

Les terres havien estat una cavalleria, la més gran de Petra, dividida en quatre districtes que sumaven un senyoriu de 1.224 quarterades aproximadament. El cavaller Jordi de Sant Joan va obtenir del rei la jurisdicció al 1431. Es troba documentada als inicis del segle XVI essent-ne el titular Joana de Santjoan esposa de Berenguer de Vivot. Els hereus de la família Vivot es transmeteren la cavalleria, el 1626 pertanyia a Jordi Sureda. Quan esdevingué marquesat al 1717 el titular Marc Antoni Cotoner l'havia rebut de sa mare Magdalena Sureda. A la segona meitat del segle XIX el marquesat i la jurisdicció requeien sobre Teresa Cotoner Despuig casada amb Joan Antoni de Pacs-Boixadors i de Verí, que també era baró de Bunyolí. El temps que s'exercigué la jurisdicció, fins al segle XIX, la cúria baronial es trobà al carrer Morey de Palma.

[edita] Marquesos d'Ariany

  • Marc Antoni Cotoner i Sureda de Vivot (segle XVII-1749), primer marquès d'Ariany
  • Miquel Gaietà Cotoner i Llupià, segon marquès d'Ariany
  • Francesc Cotoner Chacón Manrique de Lara
  • Nicolau Cotoner i Cotoner (1905-1996), vuitè marquès d'Ariany