[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Margarita Retuerto Buades - Viquipèdia

Margarita Retuerto Buades

De Viquipèdia

Margarita Retuerto Buades (Palma, 1944Madrid, 2005) fou una advocada mallorquina. Tenia un màster en dret comunitari i política europea, i diversos títols en dret comunitari, aeronàutic, urbanístic, sanitari i dret humà, que la dugueren a escriure diversos treballs, llibres i articles.

Va tenir una llarga trajectòria en diversos càrrecs amb responsabilitat institucional: Defensora del Poble de forma interina, Consell General del Poder Judicial i Defensora del Pacient de la Comunitat de Madrid. Des del 1995 fou membre electe de la Comissió Internacional de Juristes — òrgan consultiu que promou les normes legals i defensa la independència dels missers i dels jutges. Membre del seu Comitè Executiu i de l’Assemblea de la Secció Espanyola, fou la primera directora europea de l’Institut Internacional del Defensor del Poble —corporació que agrupa la llei pública juntament amb les institucions de drets humans no judicials.

En qualitat d’experta en drets humans, la seva participació a congressos i seminaris ha estat molt àmplia, tant en el marc de les Nacions Unides, el Consell d'Europa, el Parlament Europeu i la Conferència Europea de Cooperació i Seguretat, com també en el món acadèmic i universitari. Va pertànyer al Comitè Espanyol contra el Racisme i al Comitè Nacional del 50 aniversari de la Declaració dels Drets Humans, en representació del Consell General del Poder Judicial. Té altres títols diversos i també condecoracions com la Medalla d'Or de la Creu Roja, en reconeixement de la seva tasca en matèria d’estrangeria i d’asil, i la Gran Creu de Sant Raimundo de Penyafort.

Fou membre de diverses fundacions: Aequitas (Consell General del Notariat), Fundació Directa —especialitzada en el desenvolupament integrat de programes d'entrenament europeus per a dones—, Associació Florència —encarregada de la cura de dones maltractades—, Federació Espanyola de Dones Empresàries, Executives i Emprenedores (FEDEPE), Fundació Maria Wolf —dedicada a la malaltia de l’Alzheimer— i Associació Espanyola de Dones Advocades i EWLA (European Women Lawyers Association). El 2006 va rebre a títol pòstum el Premi Ramon Llull.