[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Consell General del Poder Judicial - Viquipèdia

Consell General del Poder Judicial

De Viquipèdia

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ), segons l'article 122 de la Constitució Espanyola, és l'òrgan de govern del Poder Judicial d'Espanya. La seva principal funció és vetllar per la garantia de la independència dels jutges i magistrats enfront dels altres poders de l'Estat.

Taula de continguts

[edita] Naturalesa i posició constitucional

El Consell General del Poder Judicial és l'òrgan de govern autònom del Poder Judicial. Es crea per a garantir-ne la independència externa, en assegurar que les condicions d'exercici de la funció jurisdiccional no depenguin del Executiu. El CGPJ té competència en tot el territori nacional espanyol i és, per tant, òrgan de govern de tots els jutjats i tribunals que integren el Poder Judicial. En aquest sentit, amb subordinació exerceixen les seves funcions les Sales de Govern del Tribunal Suprem, de l'Audiència Nacional i dels Tribunals Superiors de Justícia, així com els altres òrgans jurisdiccionals amb atribucions governatives en els seus respectius àmbits orgànics: Presidents dels Tribunals i Audiències, Jutges Degans, Juntes de Jutges i Jutges.

El CGPJ se situa en una posició institucional de paritat amb el Govern, Congrés dels Diputats, Senat i Tribunal Constitucional. Està investit de les garanties de superioritat i independència característiques d'aquests òrgans i, per això, està legitimat per a plantejar conflictes d'atribucions davant el Tribunal Constitucional enfront dels altres òrgans constitucionals en defensa de les seves competències.

[edita] Composició

El Consell General del Poder Judicial està integrat pel president del Tribunal Suprem, que el presideix, i per vint membres nomenats per un període de cinc anys, no renovable, pel Rei, mitjançant Reial decret confirmat pel Ministre de Justícia, prèvia proposta formulada pel congrés dels Diputats o el Senat. Aquests vint membres es reparteixen:

  • 12 són jutges i magistrats de totes les categories judicials, dels quals el Congrés en proposa sis i el Senat els altres sis, en ambdós casos per majoria de tres cinquens dels seus membres. Al seu torn, les Càmeres seleccionen aquests membres d'entre els fins a 36 candidats presentats per les associacions professionals de jutges i magistrats o per un grup que representi almenys el dos per cent dels jutges i magistrats en servei actiu.
  • 8 són advocats o altres juristes, tots ells de reconeguda competència i amb més de quinze anys d'exercici en la seva professió. 4 d'ells són proposats pel Congrés i 4 pel Senat, per majoria de tres cinquens.

[edita] Competències

És important assenyalar que el Consell General del Poder Judicial no participa de la funció jurisdiccional, constitucionalment reservada als jutjats i tribunals integrants del Poder Judicial. Això implica que ni el CGPJ ni cap altre òrgan subordinat de govern del Poder Judicial poden dictar instruccions de caràcter general o particular sobre la interpretació o aplicació de l'ordenament jurídic que els jutges i magistrats portin a terme en l'acompliment de les seves competències judicials. El CGPJ té competències en les següents matèries:

  • La proposta de nomenament per majoria de tres cinquens, majoria que es computarà sobre la base de la totalitat dels seus vint-i-un membres, de:
a) El President del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial i el Vicepresident d'aquest últim.
b) Membres del Tribunal Constitucional quan així procedeixi.
c) Els Presidents de Sala i Magistrats del Tribunal Suprem, així com els Presidents dels Tribunals Superiors de Justícia de les Comunitats Autònomes.
d) El Magistrat de la Sala Segona penal o Tercera del Contenciós-Administratiu, del Tribunal Suprem, competent per a conèixer de l'autorització de les activitats de el CNI que afectin als drets fonamentals reconeguts en l'article 18.2 i 3 de la Constitució espanyola, així com la del Magistrat d'aquestes Sales del Tribunal Suprem que el substitueixi en cas de vacància, absència o impossibilitat.
Per a efectuar aquestes propostes de nomenament, el Ple del Consell General del Poder Judicial vetllarà, en tot cas, pel compliment dels principis de mèrit i capacitat.
  • Inspecció de jutjats i tribunals.
  • Selecció, formació i perfeccionament, provisió de destinacions, ascensos, situacions administratives i règim disciplinari de jutges i magistrats
  • Nomenament mitjançant ordre dels jutges i presentació a Reial decret, confirmat pel Ministre de Justícia, dels nomenaments de magistrats del Tribunal Suprem, Presidents i magistrats.
  • Nomenament de Secretari General i membres dels gabinets o serveis depenents.
  • Exercici de les competències relatives a l'Escola Judicial que la Llei li atribueix.
  • Elaborar, dirigir l'execució i controlar el compliment del pressupost del Consell.
  • Potestat reglamentària quant al seu personal, organització i funcionament i altres aspectes que desenvolupin la Llei Orgànica del Poder Judicial, en els termes previstos en aquesta.
  • Publicació oficial de les sentències i altres resolucions que es determinin del Tribunal Suprem i de la resta d'òrgans judicials.
  • Elaboració d'informes sobre els avantprojectes de lleis i disposicions generals de l'Estat i de les Comunitats Autònomes que afectin a determinades matèries, entre unes altres l'organització, demarcació i planta judicials.
  • Aquelles altres que li atribueixin les Lleis: entre elles, l'empara dels jutges o magistrats que es considerin inquietats o pertorbats en la seva independència.

[edita] Enllaços externs