[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Marc Pupi Pisó - Viquipèdia

Marc Pupi Pisó

De Viquipèdia

Marc Pupi Pisó (Marcus Pupius Piso, també Marcus Papius Piso) fou un magistrat romà. Encara que era membre de la gens Calpúrnia, fou adoptat per Marc Pupi i va agafar aquest cognom.

El 84 aC, a la mort de Luci Corneli Cinna, es va casar amb la seva vídua Ànnia; el 83 aC fou qüestor del cònsol Luci Escipió; va desertar el camp popular i es va passar als aristòcrates de Sul·la, que el va obligar a divorciar-se d'Ànnia. No va aconseguir ser nomenat edil curul.

L'any en que fou pretor no consta però probablement fou el 71 aC; després de la seva pretoria va anar com a propretor (amb títol de procònsol) a Hispània; el 69 aC va celebrar un triomf probablement degut a una victòria obtinguda a Hispània, però es va dir que no hi tenia dret. A la guerra contra Mitridates VI Eupator va servir com a llegat de Gneu Pompeu que el va enviar a Roma el 62 aC per ser candidat als comicis on fou elegit cònsol.

Fou cònsol el 61 aC junt amb Marc Valeri Messal·la Níger; com a cònsol es va enemistar amb Ciceró al con consultar-lo al senat i després al protegir a Publi Clodi quan fou acusat de violar els secrets de la Bona Dea. Ciceró en revenja va impedir que li fos donada la província de Síria com se li havia promès.

Va morir probablement abans del 49 aC ja que el 47 aC Marc Antoni vivia a la casa que havia estat seva a Roma.