[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Marc Lol·li - Viquipèdia

Marc Lol·li

De Viquipèdia

Marc Lol·li (Marcus Lollius M. F.) fou un magistrat romà.

El primer càrrec que se li coneix fou el de governador de la província de Galàcia amb el títol de propretor el que voldria dir que havia estat pretor; la data exacta no s'esmenta. El 21 aC fou cònsol amb Quint Emili Lèpid.

El 16 aC fou llegat a la Gàl·lia i va derrotar a contingents dels sigambris, usipets i tèncters que havien creuat el Rin, però els germànics es va reorganitzar i van derrotar al llegat en una batalla en la que els romans van perdre l'àguila de la cinquena legió. Aquesta derrota es va considerar prou important per fer venir a August de Roma a la Gàl·lia i es considerada la segona major derrota romana en temps d'August, després de la de Varus. A l'arribada d'August els germànics van creuar el Rin cap a la ses seves terres.

Tot i aquesta derrota no va perdre el favor imperial i August el va nomenar tutor del seu net Gai Cèsar, al que va acompanyar a l'Orient el 2 aC. Plini diu que va adquirir immensa riquesa rebent regals dels reis d'Orient, i Vel·lei Patèrcul diu que tenia molta ambició per fer diners, però en tot cas aquesta ambició li va venir en el viatge a l'Orient. Gai Cèsar el va acusar d'haver venut els plans romans als parts i Lol·li es va suïcidar.

Se sap que Lol·li era enemic personal de Tiberi.

Va deixar dos fills, un d'ells, el gran, va servir a Cantàbria i un dels dos, de nom Marc Lol·li, fou probablement el pare de Lòl·lia Paulina. Per el nom d'aquesta neta alguns autors suposen que el cognom del cònsol (que no es indicat per cap autor) fou Paulí (Paulinus); un cònsol sufecte de nom Marc Lol·li Pauli apareix esmentat l'any 93, però no està acreditat que fos un descendent.