[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Mar de Beaufort - Viquipèdia

Mar de Beaufort

De Viquipèdia

Extensió aproximada de la mar de Beaufort, amb les aigües en disputa
Extensió aproximada de la mar de Beaufort, amb les aigües en disputa

La mar de Beaufort (en anglès Beaufort Sea) és la part de l'oceà Àrtic situada al nord dels territoris del Nord-oest i del Yukon (Canadà) i Alaska (Estats Units) i a l'oest l'Arxipèlag Àrtic Canadenc. El límit nord-occidental està definit arbitràriament per una línia que uneix Point Barrow, a Alaska, amb Lands End, a l'illa del Príncep Patrick. Té una superfície d'uns 450.000 km². Fou anomenat així en honor de l'hidrògraf irlandès Sir Francis Beaufort.

Hi desguassa el gran riu Mackenzie i altres de menors. És un hàbitat important per a balenes i ocells marins i no és gaire freqüentada pel tràfic comercial.

La banquisa a la mar de Beaufort
La banquisa a la mar de Beaufort

Al fons de la mar de Beaufort es creu que hi ha reserves significatives de petroli, com a continuació de les reserves ja confirmades del riu Mackenzie i de la costa àrtica d'Alaska. No fou explorada per primera vegada fins a la dècada del 1960, i arran del Projecte Amauligak el 1986 hi va començar a funcionar la primera plataforma petroliera.

Actualment hi ha un conflicte diplomàtic pels límits territorials de la mar de Beaufort entre el Canadà i els Estats Units, que ha adquirit importància arran de la possible presència de reserves petrolieres, pels drets d'explotació a les aigües en disputa.

La mar de Beaufort està totalment glaçada la major part de l'any. La banquisa cobreix el límit septentrional de la mar durant tot l'any.


Coordenades: 72° 01′ 40″ N 137° 02′ 30″ O