[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Mar d'Azov - Viquipèdia

Mar d'Azov

De Viquipèdia

La mar d'Azov, més plana, es distingeix clarament de la mar Negra d'un blau més fosc a causa de la profunditat
La mar d'Azov, més plana, es distingeix clarament de la mar Negra d'un blau més fosc a causa de la profunditat

La mar d'Azov (en rus Азо́вское мо́ре, Azóvskoie more; en ucraïnès Азо́вське мо́ре, Azovske more; en tàtar de Crimea Azaq deñizi) és una secció septentrional de la mar Negra, amb la qual està connectada a través de l'estret de Kertx. Banya les costes d'Ucraïna (al nord), Rússia (a l'est) i la península de Crimea (a l'oest).

La teoria del diluvi de la mar Negra fa remuntar la gènesi de la mar d'Azov al 5.600 aC, i hi ha restes d'assentaments neolítics a l'àrea actualment coberta per aquest braç de mar. Antigament es coneixia com el llac o la mar de Meòtida (en grec ἡ Μαιῶτης λίμνη, i en llatí Palus Maeotis).

La tradició popular diu que el nom actual prové d'un príncep cumà anomenat Azum o Asuf, que fou mort mentre defensava una ciutat de la regió el 1067. La major part dels estudiosos el fan derivar de la ciutat d'Azov, el nom rus de la qual prové del tàtar Azaq («baix»), en referència a la seva situació geogràfica.

La mar fa 340 km de longitud i 135 km d'amplària i s'estén per una superfície de 37.555 km². Els principals rius que hi desguassen són el Don i el Kuban, els quals fan que l'aigua de la mar tingui una salinitat comparativament baixa i que en llocs determinats sigui gairebé dolça, i també arrosseguen un gran volum de sediments cap a la mar. A la part occidental s'aixeca el cordó litoral d'Arabat, a l'altra banda del qual hi ha els estanys salats del Sivaix.

La mar d'Azov és la més plana del món, amb una profunditat mitjana de tan sols 13 metres, i una fondària màxima de només 15,3 metres; de fet, allà on es dipositen els sediments, com al golf de Taganrog, no arriba a 1 m de profunditat. El corrent predominant és una mena de remolí que es mou en el sentit contrari a les agulles del rellotge; les marees hi són variables, però poden pujar uns 5 metres durant la marea alta. A l'hivern pot passar que una bona part del mar es glaci.

El ports principals de la mar d'Azov són Berdiansk i Mariúpol a Ucraïna, i Rostov del Don, Taganrog i Ieisk a Rússia. Hi van a parar dos canals; el Volga-Don i el Kumà-Manitx, que enllaça amb la mar Càspia. A la mar d'Azov hi ha un bon nombre de pesqueres i jaciments de gas i petroli.

Històricament la mar ha tingut una rica varietat de vida marina, amb més de 80 espècies de peixos identificades, i unes 300 varietats d'invertebrats. Tant la diversitat com el nombre d'exemplars s'han vist reduïts a causa de la sobreexplotació pesquera i dels nivells creixents de contaminació.