[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Longás - Viquipèdia

Longás

De Viquipèdia

Longás (Longars en aragonès) és una localitat aragonesa del partit judicial d'Ejea de los Caballeros, a la comarca de les Cinc Viles (província de Saragossa).

Taula de continguts

[edita] Localització

Es troba ubicada al nord de la provincia de Saragossa, a la capçalera de la vall del riu Onsella (coneguda com Valdonsella i Val de Onsella o Baldonsella i Bal d'Onsella en aragonés), al costat de la serralada de Santo Domingo al prepirineu aragonès. Llinda a l’est amb el antics terminis municipals de Salines de Jaca y Ena, avui integrats al termini municipal de Las Penyes de Riglos, província d'Osca, y comarca de Foia d'Osca,al Nord amb Bagües i Bailo ( comarca de la Jacetània, y província d'Osca); al est amb Lobera d'Onsella i al sur amb Luesia y Uncastillo.

[edita] Activitat econòmica

Els actuals veïns de la localitat viuen de la cria d’ovelles i de la agricultura de cereals a més de conreus de petits horts al costat del poble. [2], també existeix al poble un hostal (“Os Tablaus, que fa les funcions de bar i centre social de Longás, que no és altre cosa que una petita presencia del sector turístic estacional, sobretot als estius i a les festes de la localitat.

Productes on es fa servir la pez
Productes on es fa servir la pez

Fa més d’un segle la activitat econòmica més important era la extracció de la “pez”, ara ja ha desaparegut aquesta activitat i va ser tant important que va originar el gentilici per el que es coneixia als habitants de Longás, “peceros”. [3] Hi ha constància que els habitants de Longás recorrien llargues distancies arribant per exemple una vegada l’any al Serrablo a la província d’Osca. Aquesta activitat va donar al producte fet al poble una mena de denominació d’origen, la gent volia només “pez de Longás” a un temps on això encara no es coneixia.

[edita] Notes y referències

[edita] Enllaços externs