[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Literatura polonesa - Viquipèdia

Literatura polonesa

De Viquipèdia

La literatura polonesa és considerada, després de la literatura russa, la més important de les literatures eslaves.

[edita] Evolució

Els inicis de la literatura polonesa es troben a la Baixa Edat Mitjana, quan el país ja s'havia convertit al cristianisme i es van començar a compondre cants religiosos en llengua vulgar. El llatí era la llengua de l'Església, però va haver de servir-se, inevitablement, del polonès per a alimentar la fe dels fidels, la majoria dels quals desconeixien el llatí.

El document en polonès més antic que es conserva data del segle XIII i és una oració a la Verge, la Bogurodzica (Mare de Déu), que fins i tot es va fer servir com un himne nacional durant les batalles. A més, també resten himnes religiosos dels segles XIV i XV, poemes d'amor breus i un gènere satíric. Pel que fa a la prosa, hi ha fragments de sermons i de traduccions de la Bíblia i del Psalteri.

La influència de l'humanisme i de la Reforma al segle XV i a la primera meitat del segle XVI va ocasionar una eclosió d'obres en llatí, molt influenciades per les estretes relacions amb Itàlia. Més tard es va començar a escriure en polonès, prenent com a models la literatura clàssica i la literatura contemporània d'altres països europeus, i a poc a poc es va configurar una temàtica més singular i més patriòtica.

[edita] Autors destacats

[edita] Enllaç extern


Aquest article és un esborrany sobre literatura i és possible que li calgui una expansió substancial o una bona reestructuració. Per això, podeu ajudar la Viquipèdia expandint-lo i millorant la seva qualitat traduint d'altres Viquipèdies, posant textos amb el permís de l'autor o extraient-ne informació.