[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Literatura italiana - Viquipèdia

Literatura italiana

De Viquipèdia

La literatura italiana inclou totes les obres escrites en italià i se sol dividir en diversos períodes segons els moviments artístics imperants a cada època

[edita] Literatura medieval i prerenaixentista

La presència del llatí va fer que la literatura en llengua vernacle nasqués comparativament més tard que les altres grans literatures europees.

La manca d'un país unificat i la gran dispersió dialectal de l'italià van ajudar a aquest manteniment del llatí com a vehicle de la literatura culta, alhora que afavorien les introduccions d'altres tradicions properes.

Dante Alighieri va ser un dels primers autors en reivindicar l'ús de l'italià per a la literatura, sobretot en el seu tractat De vulgari eloquentia, a banda d'escriure la primera gran obra de la literatura italiana: La Divina Comèdia, resum versificat de la cosmologia medieval.

Petrarca i Giovanni Boccaccio van renovar la lírica, servint de model per a tota la poesta europea renaixentista. Escrivien inspirant-se en la tradició clàssica, posant en primer terme el sonet.


Aquest article és un esborrany sobre literatura i és possible que li calgui una expansió substancial o una bona reestructuració. Per això, podeu ajudar la Viquipèdia expandint-lo i millorant la seva qualitat traduint d'altres Viquipèdies, posant textos amb el permís de l'autor o extraient-ne informació.