[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Levi Eshkol - Viquipèdia

Levi Eshkol

De Viquipèdia

Levi Eshkol (en hebreu, לֵוִי אֶשְׁכּוֹל ) (nascut Levi Skolnick, en hebreu לֵוִי שְׁקוֹלְנִיק) va néixer el 25 d'octubre de 1895 i va ser el tercer primer ministre d'Israel, des de 1963 fins 1969, any en el qual va morir a causa de un infart.

Levi Skolnick va néixer en una localitat d'Oratov, prop de Kiev, Ucraïna. La mare de Levi era hassidista i el seu pare era membre d'una família de Mitnagdim. Levi va rebre una educació tradicional. En 1914, Skolnick es va traslladar a Palestina, en aquells dies par de l'Imperi Otomà. Es va allistar com voluntari de la Legió jueva.

Després de la creació de l'Estat d'Israel, Eshkol va ser triat membre de la Knesset en 1951 pel partit Mapai. Va exercir com ministre d'agricultura fins 1952, quan va ser nomenat ministre d'economia, a causa del defunció d'Eliezer Kaplan. En 1963 va ser triat primer ministre, succeint a David Ben Gurion, el qual li havia designat successor. A partir de llavors, Eskhol va treballar per a millorar les relacions exteriors d'Israel, establint contactes diplomàtics amb Alemanya Occidental en 1965, a més de llaços culturals amb l'Unió Soviètica, la qual havia permès a alguns jueus soviètics emigrar a Israel. Va ser un dels protagonistes de la Guerra dels Sis Dies de juny de 1967; durant aquesta crisi, Eshkol va nomenar un govern de concentració nacional, deixant les labors bèl·liques en mans de Moshe Dayan. Quant als assumptes civils, Eshkol és recordat per haver construït el sistema nacional de transport d'aigües.