[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Letòpolis - Viquipèdia

Letòpolis

De Viquipèdia

Letòpolis fou una ciutat de l'Antic Egipte a la zona del delta del Nil a uns 30 km al nord de Guiza entre les branques Rosetta i Damietta. El seu nom egipci fou Khem

La ciutat va existir des l'Imperi antic pero les poc abundoses restes son de l'Imperi nou o dels períodes grec i romà. S'esmenta tambe a uns textes funeràris del Imperi mitjà. Era el centre del culte del deu Horus Khenty-Irty, o Horus Khenty-Khem, un aspecte local d'Horus esmentat a un panel trobat a la piramide esglaonada de Saqqara com "Horus de Khem".

En el període hel·lénistic es va dir Letòpolis i fou capital del nomós II del Baix Egipte (Khensu).

Els grans sacerdots de Letòpolis (el seu títol era wnr o wnrA, literalment "els obridors de boca") eran alts dignataris. Existien des l'antic imperi pero només algun es conegut. Exercien algunes funcions de la jerarquia dins el temple i probablement en alguns moments el títol el portava mes d'un a la vegada o s'exercia per molt poc temps; en temps del Ptolomeus, quant es tenen mes dades, la cosa va canviar i el càrrec era dins la mateixa família i s'exercia per períodes llargs; en aquells temps foren els sacerdots mes influents després dels grans sacerdots de Ptah a Memfis, també dins d'una mateixa familia amb la que havien establert enllaços matrimonials i havien emparentat. Al segle II aC la família va patir un període d'obscuritat probablement quant Ahmes fou destinat al culte d'Arsinoe II. El darrer gran sacerdot conegut va morir el 73 aC pero el càrrec va subsistir si be ja no es pot establir si va romandre dins la mateixa família.

El grans sacerdots comneguts foren: Horemhotep I, Ankh-hapi, Horemhotep II, Heriu I, Imhotep, Horemhotep III, Wennefer, Ahmes, Heriu II, Psamtek, Heriu III, Pehemnetjer i Anemhor.

Correspon a la moderna ciutat d'Ausim (escrit també Awsim però pronunciat Ashim), a uns 14 km al nord-oest de El Caire.