[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Les venes obertes d'Amèrica Llatina - Viquipèdia

Les venes obertes d'Amèrica Llatina

De Viquipèdia

Les venes obertes d'Amèrica Llatina és un assaig periodístic (aquest llibre, com molts d'Eduardo Galeano, és difícil de definir a quin gènere pertany) que conté cròniques i narracions que donen proves del saqueig sistemàtic de recursos naturals que va patir el continent sudamericà al llarg de la seva història a mans dels nacions colonialistes (segle XV al segle XIX) i imperialistes (segle XX en endavant).

El llibre es va publicar l'any 1971, al començament d'una dècada plagada d'enfrontaments polítics i ideològics a Amèrica Llatina.

L'autor va assegurar més d'una vegada que no es penedeix gens del que va escriure en aquest llibre. Alguns llatinoamericans han arribat a anomenar el llibre com la Bíblia Llatinoamericana.

La informació que es troba en aquest llibre fa d'aquest un element educatiu.

[edita] Estructura

El llibre consta de dues parts: "La pobresa de l'home com causa de la riquesa de la terra" i "El desenvolupament és un viatge amb més nàufrags que navegants". A més, també posseeix una Introducció ("Cent vint milions de nens en el centre de la tempesta") i una espècie de conclusió denominada "Set anys després", escrita justament set anys després de la primera edició del llibre, en la qual Galeano fa notar que les coses, lluny de millorar, empitjoren.

La primera part està dividida en:

  • Febre de l'or, febre de la plata: narra de forma succinta tota la febre de l'or,des de l'arribada de Cristòfor Colom fins que aquests metalls es van esgotar o van perdre el seu valor.
  • El Rei sucre i altres monarques agrícoles: el capítol més extens del llibre tracta sobre les usurpaciones dels recursos de distintes regions al llarg dels anys en mans de les grans potències (com són el cas del sucre a Cuba, el cautxú a Brasil, la banana a Equador i Colòmbia,etc.).
  • Les fonts subterrànies del poder: capítol dedicat a les riqueses mineres i les atrocitats comeses en el seu nom.

Segona part:

  • Història de la mort primerenca: ressenya històrica d'Amèrica Llatina i els seus vaivens.
  • L'estructura contemporània del desposseïment: anàlisi de la situació contemporània, vista com una continuació del saqueig per vies més indirectes.

[edita] Enllaços externs

El llibre sencer en format pdf. 235 pàgines. [1]