[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Les Roquetes del Garraf - Viquipèdia

Les Roquetes del Garraf

De Viquipèdia

Les Roquetes del Garraf és un barri del municipi de Sant Pere de Ribes (el Garraf), tot i què per la seva situació geogràfica es troba més proper al municipi de Vilanova i la Geltrú. El 2006 tenia censats 11.091 habitants [1].

Taula de continguts

[edita] Geografia

Situat a sis quilòmetres a l'est del nucli antic de Ribes, Les Roquetes limita al nord amb la carretera C-31, de Sitges a Vilanova. Connecta amb el mar a través de la nova urbanització d'Els Colls. Cap a l'est limita amb l'antic llogaret de la Vilanoveta i les urbanitzacions de Mas d'en Serra i Els Cards i a l'extrem d'aquestes amb el terme municipal de Sitges. Al nord trobem una amplia zona en procés d'urbanització, és la nova zona comercial anomenada la Rambla del Garraf. A l'oest limita amb el terme municipal de Vilanova i la Geltrú, amb les urbanitzacions de la Masia Nova, Solicrup, Sant Cristòfol i els polígons industrials Roquetes.

[edita] Història

El que avui es coneix com Les Roquetes del Garraf, eren les terres de conreu del llogaret de La Vilanoveta i d'altres masies, com el Mas d'en Serra, Solicrup, Les Orenetes. L'agricultura hi va deixar de ser rendible a mitjans del segle XX, i poc a poc, s'abandonaren els conreus a la vegada que s'inicia la segona industrialització a la comarca, especialment a Vilanova i la Geltrú.

A la dècada dels anys cinquanta es produeix a Espanya una fase de desenvolupament econòmic que, amb els "Planes de Desarrollo" dels anys seixanta trencaren l'aïllament del país. En aquest moment, les fàbriques i indústries ja existents a la comarca, en els sectors del tèxtil i el metall principalment, i d'altres de productes químics com la Pirelli, augmenten el nombre de treballadors i a la vegada es creen noves indústries. El boom del turisme afavoreix altres sectors: la construcció augmenta les contractes d'obres i això incrementa la necessitat de treballadors en aquest ram. A l'hostaleria també cal personal per cobrir les necessitats de la temporada d'estiu.

Tot plegat dóna lloc a un considerable creixement de la població a la comarca del Garraf; tanmateix, la oferta de nous habitatges no augmenta proporcionalment als immigrants que arriben. Pels voltants de 1955, la Masia Nova i Solicrup, en terres que ja no eren rendibles per a l'explotació agrícola, es parcel·len i es venen a preus força assequibles als treballadors vinguts d'altres llocs. Aquests es construeixen ells mateixos les cases, en unes condicions deficients, sense els principals serveis d'aigua, llum i clavegueram.

Cap el 1964 la situació era d'urbanització incontrolada i amb augment constant de la construcció de noves vivendes com a horts familiars que es convertien en l'habitatge definitiu. Per legalitzar la situació s'inicia l'elaboració d'un Pla Parcial. El 1968, una vegada aplicat el Pla Parcial i legalitzada la qüestió urbanística, amb el conseqüent traçat dels carrers i places, els promotors començaren a construir blocs de pisos més petits i més grans, cases unifamiliars i la resta de tipus d'habitatge que composa la imatge urbana actual.

Al mateix temps s'instal·laven comerços i serveis de tot tipus: caixes d'estalvis, bancs, bars i restaurants, botigues, església, farmàcies, escoles, ambulatori, dentistes, perruqueries, oficina de correus, tallers d'arquitectura, immobiliàries, forns de pa, autoescoles, tallers mecànics i altres.

Durant l'últim quinquenni, s'han desenvolupat noves infraestructures com la Rambla del Garraf, la zona de vianants, el nou edifici institucional i estan en marxa diversos plans urbanístics a zones de l'Eixample.

[edita] Comunicacions

El poble esta situat al bell mig de la franja costanera de la comarca, entre els municipis de Sitges i Vilanova i la Geltrú.

Les comunicacions des de Les Roquetes del Garraf són ràpides per autopista amb Barcelona i Tarragona amb accés a la C-32 a 3 km, i, a 14 Km, amb l'A-7 a través de Vilafranca del Penedès. La comarcal C-31 amb comunicació amb Barcelona i Tarragona es troba a la mateixa sortida de la població.

Els transports públics connecten amb totes les poblacions dels voltants, ja sigui per autobús amb parades dintre de la població i amb destinació a Barcelona, Aeroport del Prat, Vilanova i la Geltrú, l'Hospital de Sant Camil, Ribes, Sitges; ja sigui per ferrocarril a través de les estacions properes de Vilanova i la Geltrú i Sitges.

Les distàncies als nuclis urbans veïns i altres, des de Les Roquetes del Garraf són les següents, Vilanova i la Geltrú 2 km, Sant Pere de Ribes 6 km, Sitges 8 km, Cubelles 7km, Canyelles 8km, Olivella 12 km, Vilafranca del Penedès 16 km, Aeroport del Prat 35 km, Barcelona 43 km i Tarragona 47 km.

Celebra la Festa Major d'Hivern per Santa Eulàlia i la Festa Major d'Estiu per Sant Joan.

[edita] Enllaços

Coordenades: 41° 13′ 43.37″ N 1° 44′ 44.46″ E