[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Leònides II - Viquipèdia

Leònides II

De Viquipèdia

Leònides II (Leonidas, Λεωνίδας), fou rei d'Esparta el 17è de la línea agíada. Fou fill de traïdor Cleònim, i el 28è rei dels agíades.

Va passar la seva joventut a la cort de Seleuc I Nicàtor i es va casar amb una dona asiàtica amb la que va tenir dos fills.

Va ser regent pel seu parent Àreu II i a la mort d'aquest a l'edat dels 8 anys va pujar al tron (vers 254 aC) ja amb una certa edat.

Va agafar les costums orientals molts diferents de l'austeritat espartana, però no per això va afavorir les reformes que volia imposar el seu col·lega Agis IV (245 aC-241 aC) al que acusava de voler la tirania empenyent al pobres contra els rics. Va aconseguir que el senat espartà rebutges les propostes d'Agis, i aquest, per mitjà de l'èfor Lisandre, va treure una antiga llei que prohibia a un heraclida de casar amb dones estrangeres sota pena de mort. Cada nou anys els èfors observaven el cel i segons la posició de les estrelles sabien si venia alguna desgracia i Lisandre va dir que a la seva observació (que corresponia llavors) havia vist una senyal que indicava una actuació il·legal de Leònides i s'havia de consultar a l'oracle de Delfos i mentre el rei havia de quedar suspès del seu càrrec; a més fou acusat de participar a la traïció de Cleònim i haver treballar per la caiguda d'Esparta; Leònides no es va arriscar a un judici i es va refugiar al Temple d'Atenea on se li va unir la seva filla Quilonis; en absència fou condemnat a ser deposat i el tron entregat al seu gendre Cleombrot II i com que els èfors del següent any van fallar en redreçar la situació i imposar-se als èfors Lisandre i Mandròclides, Leònides va haver de marxar a l'exili a Tegea.

La mala conducta d'Agesilau, l'oncle d'Agis IV, va permetre la seva restauració vers el 240 aC i per intercessió de la seva filla Quilonis va respectar la vida de Cleombrot que fou desterrat, però Agis IV fou executat. El germà d'Agis, Arquidam, va fugir del país, i la vídua Agiatis fou forçada a casar-se amb Cleòmenes, fill de Leònides; el fill d'Agis, Euridàmides, si es que fou rei ho fou nominalment, ja que Leònides va controlar tot el poder.

Va morir vers el 235 aC i el va succeir el seu fill Cleòmenes III.