[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Lawrence Kohlberg - Viquipèdia

Lawrence Kohlberg

De Viquipèdia

Lawrence Kolhberg (1927-1987) és un psicòleg nordamericà, professor a Harvard des de l'any 1968 fins la seva mort l'any 1987, que dedicà la seva investigaciò a la recerca del procès evolutiu dins el desenvolupament moral. El seu pensament és deudor en molts aspectes del pensament de Piaget.

Així, segons Lawrence Kohlberg, els éssers humans poden passar pels següents tres nivells de desenvolupament moral:

. Nivell Preconvencional. En aquest nivell encara no existeix una concepció clara dels conceptes de o Mal. Per això consideraren com a bo tot allò pel que ens premien, i dolent tot allò pel que ens castiguen. Aquest nivell té dos estadis: Egocentrisme (els agents externs determinen què ha de fer-se o no, és el nivell màxim de heteronomia moral) i Individualisme (s'assumeixen les normes si van en benefici propi).

. Nivell Convencional. En aquest nivell ja existeix una concepció del Bé i del Mal, però relacionada amb el concepte de grup. Considerem bo, allò que creiem que el grup accepta com correcte. Aquest nivell té dos estadis: Gregarisme (actuem seguint el criteri del grup amb l'objectiu de ser acceptats per aquest) i Comunitarisme (seguim les normes perquè proporcionen un bé comú)

. Nivell Postconvencional. En aquest nivell la concepció del Bé o del Mal és la personal i pròpia. Aquest nivell té dos estadis: Relativisme (es considera que totes les visions i opinions són igualment acceptables) i Universalisme (Es considera que xisteixen uns valors ètics universals que estan per sobre de les obligacions legals).

Segons Kohlberg, només un 5% de la població arriba al darrer estadi, quedantse la major part de la població en nivells anteriors.

[edita] Referències