[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Las Combarèlas - Viquipèdia

Las Combarèlas

De Viquipèdia

Las combarèlas (nom occità) o Les Combarelles (nom oficial francès) són unes coves amb pintures i gravats del paleolític superior situades al municipi Las Eisiás de Taiac (Eyzies-de-Tayac) al Perigord dins la Dordonya.

Les coves són càrstiques, producte de la disolució de la calç per un riu.

Hi ha una cova anomenada Combarèlas I ( descoberta per Henri Breuil i Louis Capitan el 1901 i una altra amb el nom de Combarèlas II descoberta el 1891 per Émile Rivière.

Hi ha 291 gravats i unes 600 pintures repartits en 105 conjunts. Per culpa de les condicions climàtiques de la cova (amb un 99% d'humitat relativa constant) només es conserven en bones condicions els gravats i les pintures estan molt malmeses.

La descoberta d'aquesta cova va ser decisiva per l'autentificació per part dels arqueòlegs francesos de les pintures trobades 20 anys abans a les coves d'Altamira que en principin van ésser atribuides a una falsificació ja que es tenia la idea que no existia art parietal en aquell període de la prehistòria.

S'atribueixen a l'home del Cro-Magnon amb una antiguitat feta a través del recompte del carboni-14 d'entre 13.000 i 11.000 anys BP.

Els animals representats són principalment el cavall (100 figures), els rens (representats amb molt de naturalisme), una figura de lleona, bisonts i mamuts.

En figures antropomòrfiques destaquen les representacions femenines estilitzades.