Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

L??bul de Roche - Viquip??dia

L??bul de Roche

De Viquip??dia

El l??bul de Roche ??s la regi?? de l'espai al voltant d'una estrela en un sistema binari en la que el material que la ??rbita est?? lligat gravitacionalment a la dita estrela. Si l'estrela s???expandeix m??s enll?? del seu l??bul de Roche aleshores el material exterior al l??bul ??s atret per l'altra estrela on pot caure formant un disc d'acreixement. El l??bul de Roche es diferencia del l??mit de Roche que aquest ??ltim representa la dist??ncia a qu?? un objecte orbitant un cos central massiu es trencaria a causa dels efectes de les forces de marea. Ambd??s conceptes van ser formulats i estudiats matem??ticament pel astr??nom franc??s ??douard Roche.

El l??bul de Roche t?? una forma semblant a una gota d'aigua estirada amb el v??rtex de la gota apuntant cap a l'objecte secundari i situat en el punt de Lagrange L1. El l??bul de Roche es defineix com la superf??cie de m??xim equipotencial gravitacional del sistema binari. Prop de cada estrela les superf??cies del mateix potencial gravitacional s??n aproximadament esf??riques i conc??ntriques sobre cada estrela i lluny del sistema binari les superf??cies equipotencials s??n el??lipsoides allargats paral??lels a l'eix que unix els centres d'ambd??s estreles. La superf??cie equipotencial cr??tica entre ambd??s casos en forma de vuit defineix els dos l??buls de Roche.

A l'hora de calcular l'energia potencial ??s necessari utilitzar un sistema de refer??ncia que gira amb el sistema binari. At??s que aquest sistema de refer??ncia no ??s inercial els potencials gravitacionals de cada estrela han de complementar-se amb un pseudopotencial representatiu de la for??a centr??fuga. El pseudopotencial ??s proporcional al quadrat de la dist??ncia en cada punt a l'eix de rotaci?? del sistema. La mat??ria movent-se en el sistema de amb rotaci?? experimenta els efectes d'una for??a de Coriolis no conservativa i no derivable per tant a partir d'un potencial escalar.

Quan un dels dos cossos centrals creix m??s enll?? del seu l??bul de Roche el material exterior al l??bul penetra en l'interior del l??bul de Roche de l'altre objecte. Aquest proc??s pot ser destructiu per al primer objecte ja que al perdre massa el seu l??bul de Roche es contrau encara m??s deixant major material en l'exterior i accelerant la seva desintegraci?? en favor d'un augment de massa de l'altre objecte el l??bul de Roche De La Qual s???expandeix progressivament.

El flux de material a trav??s del l??bul de Roche ??s responsable d'un bon nombre de fen??mens astron??mics com novas recurrents (estreles bin??ries amb una gegant roja i una nana blanca el prou pr??ximes perqu?? el material de la gegant es desplace fins a la nana blanca), bin??ries de rajos X i p??lsars de per??ode milisegons.