[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Klas Pontus Arnoldson - Viquipèdia

Klas Pontus Arnoldson

De Viquipèdia

Premi Nobel
Premi Nobel de la Pau
(1908)

Klas Pontus Arnoldson ( Göteborg, Suècia 1844 - Estocolm 1916 ) fou un escriptor, periodista i polític suec. El 1908 va ser guardonat amb el Premi Nobel de la Pau conjuntament amb el polític danès Fredrik Bajer.

[edita] Joventut

Nasqué el 27 d'octubre de 1844 a Göteborg. Va treballar més de vint anys en el món del ferrocarril. En aquests anys va estudiar i escriure sobre política, filosofia i història, influenciat negativament per les guerres prussianes que s'anaven esdevenint (1864 i 1870-1871).

[edita] Vida política

Posteriorment fou membre electe del Parlament del seu país i aprofità per influenciar la política amb les seves idees antimilitaristes. El 1883 fundà la Swedish Peace and Arbitration Society (o Societat Sueca per la Pau i l'Arbitratge). Les seves inquietuds per la neutralitat les féu extensibles a la resta de països escandinaus.

El 1908 rebé el Premi Nobel de la Pau, conjuntamb amb el polític danès Fredrik Bajer. A la seva lectura Nobel, Arnoldson clamà pel creixent sentiment antimilitarista mundial de principis de segle. En ella afirma que "sense la pau no hi ha llibertat, individual o nacional". Finalment, encoratja als individus a tenir veu i vot en aquest sentiment, tot proposant un referèndum en el qual l'individu es comprometria a desitjar el desarmament de la seva nació sempre i quan totes les altres nacions també ho fessin, i acceptaria la creació d'una força policial d'abast mundial (clar precedent dels actuals Cascos Blaus). Tal com va llegir: "moltes rieres formen un gran corrent, el corrent esdevé un riu i el riu un gran mar, un oceà pacífic que envolta aquest món nostre".

Arnoldson morí el 20 de febrer a la ciutat d'Estocolm d'un infart agut de miocardi.

[edita] Enllaços externs