[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Kidarites - Viquipèdia

Kidarites

De Viquipèdia

Els kidarites foren una dinastia yuezhi que va substituir als kushana a Bactriana vers la meitat del segle V. El seu centre principal era al sud de l'Oxus, entre Balkh i Merw. El rei persa Peroz I o Firuz (459-484) ja va lluitar contra els kidarites.

El seu khan al segle V es anomenat Kidara, que fou el seu heroi epònim del que van prendre el nom. Correspondria al xinès Ki-to-lo, nom que es dona al sobirà de Po-lo (Balkh). Segons les fonts xineses el sobirà Ki-to-lo dels yuezhi de Po-lo, pressionat pels heftalites, va emigrar cap a Gandhara (entre el 436 i el 451) i la seva gent es va instal·lar a Peshawar com a vassalls dels kushana de Kabul.

A Kidara el va succeir el seu fill Kungkar. Probablement fou Kangkar el que vers la meitat del segle V es va enfrontar amb el perses, però probablement llavors ja no dominaven la regió de Balkh de la que els heftalites els haurien expulsat. Els kidarites van acabar substituint als kushana a Kabul i la Bactriana, però van perdre la regió davant els heftalites vers el 500.