[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Karl Menger - Viquipèdia

Karl Menger

De Viquipèdia

Aquest article es refereix al matemàtic Karl Menger (el qual també va fer contribucions en el camp de l'economia), i el que cal no confondre amb el seu pare , l'economista Carl Menger.


Karl Menger va nèixer a Viena (Austria) el 13 de gener del 1902 i va morir a Highland Park, Illinois (Estats Units) el 5 d'octubre de 1985. Fou un reconegut matemàtic.

El seu pare Carl Menger era un famós economista.

Va estudiar a la Universitat de Viena on es va graduar el 1924. Va ensenyar a les universitats d'Amsterdam, Viena, Notre Dame i a l'Institut de Tecnologia d'Illinois a Chicago.

La seva contribució popular més famosa és l'esponja Menger.

Il·lustració informàtica de l'"Esponja Menger".
Il·lustració informàtica de l'"Esponja Menger".

Junt amb Arthur Cayley, Menger es considera un dels fundadors de la geometria mètrica; especialment per la seva formalització de les idees d'angle i de curvatura en termes de quantitats físiques directament perceptibles. Les expressions matemàtiques característiques que apareixen en aquestes definicions són anomenats determinants Cayley-Menger.

També se li atribueix el teorema de Menger.

Va ser un participant actiu del Cercle de Viena que tenia discussions durant els anys vint (1920-1930) sobre ciència social i filosofia. Durant aquell temps, va demostrar un resultat important sobre la paradoxa de St. Petersburg amb aplicacions interessants en economia. Més tard va contribuïr al desenvolupament de teoria de jocs amb Oskar Morgenstern.

[edita] Enllaços externs

  1. O'Connor, John J; Edmund F. Robertson "Solomon Lefschetz". MacTutor History of Mathematics archive.