[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

June Carter Cash - Viquipèdia

June Carter Cash

De Viquipèdia

June Carter i Johnny Cash el 1969
June Carter i Johnny Cash el 1969

June Carter, també coneguda com a June Carter Cash, (23 de juny de 1929, Maces Spring, Virginia - 15 de maig de 2003, Hendersonville, Tennessee) era una cantant, compositora, actriu, comediant, filàntrop, i la segona muller del cantant llegendari Johnny Cash. Tocava la guitarra, el banjo, i l'autoarpa.

El març del 1943, junt amb la seva mare Maybelle i les seves germanes Helen i Anita formen el grup Mother Maybelle & the Carter Sisters, un dels millors grups de country millors de tots els temps. Malgrat no posseïr el talent vocal de les seves germanes, desenvolupava un do per la comèdia que tenia un bon efecte.

El 1950 s'integra al grup Opry format per diversos artistes que feien gires. Aquí la família es feia amiga de Hank Williams, Elvis Presley i Johnny Cash, amb qui comença a establir una complicada relació. Amb la seva fesomia prima, June sovint optava per les actuacions còmiques del grup al costat d'estrelles com Faron Young i Webb Pierce.

Es va casar tres vegades, primer amb el cantant d'honky-tonk Carl Smith el 9 de juliol de 1952, del qual es divorcià el 1956. Van tenir una filla: Rebecca Carlene Smith, àlies Carlene Carter. L'11 de novembre de 1957, es casava amb el camioner Edwin "Rip" Nix i tenia una filla Rozanna (Rosie Nix Adams). Se'n divorciava el 1966. Les dues filles van arribar a ser cantants.

És en aquests moments que actua sovint fent duo amb Cash. La seva relació es veu afectada per les caigudes de Johnny en la dogradicció i la beguda de la que se'n surt gràcies a l'ajuda de June i la seva família.

El 1968 es casava amb Johnny Cash, el seu tercer marit, després que aquest li demanés l'enllaç públicament en un concert. La parella va tenir un fill dos anys més tard, John Carter Cash, també cantant.

El 1967, junt amb Cash van guanyar un premi Grammy a la categoria Best Country & Western Performance, Duet, Trio Or Group (vocal or instrumental) per la cançó Jackson. El 1970, vencien una altra vegada en la mateixa categoria per If I Were a Carpenter.

El 1999, va guanyar un altre premi Grammy per al seu àlbum Press On. El seu últim àlbum, Wildwood Flower, es llançava pòstumament el 2003 guanyant dos Grammys addicionals. Conté, a més, extractes de la pel·lícula de les sessions d'enregistrament que tenien lloc en la propietat familiar dels Carter a Hiltons, Virginia.

June moria el 15 de maig del 2003 a Nashville, Tennessee, després de les complicacions que seguiren a una operació a cor obert. Se l'enterrava als Jardins Hendersonville Memory a Hendersonville, Tennessee. Johnny Cash moria quatre mesos més tard.

Johnny Cash va dir a la seva autobiografia:

June era les meves senyals del camí, feia alçar-me quan estava dèbil, m'animava quan em descoratjava, i m'estimava quan estava sol i em sentia desemparat. És la dona més gran que mai he conegut. Ningú més, excepte la meva mare, se li acosta.

[edita] Enllaços Externs


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
June Carter Cash