[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Juli Carsalade du Pont - Viquipèdia

Juli Carsalade du Pont

De Viquipèdia

Juli Maria Lluís Carsalade du Pont (Simorra, Gers 1847 - Perpinyà 1932) fou un capellà francès, que ocupà el càrrec de bisbe de Perpinyà de 1899 a 1932. Pertanyia a una família gascona, fou canonge d'Auch i secretari del bisbe Gouzot. Creà el Musée Historique et Archéologique d'Auch, els Archives Historiques de Gascogne i la Société d'Arqueologie du Gers.

Fou consagrat bisbe d'Elna-Perpinyà el 1899, i aleshores va aprenre català, hi predicà, hi escriví i restablí l'ensenyament del catecisme i la predicació en aquesta llengua, raó per la qual fou qualifica com a bisbe dels catalans. Organitzà els Jocs Florals del 1902, que hom no pogué celebrar a Barcelona, i presidí els de Barcelona el 1914. Col·laborà també en l'obra del Diccionari Català-Valencià-Balear d'Antoni Maria Alcover, del qual es distancià a causa de la seva actitud germanòfila arran la Primera Guerra Mundial. Encoratjà el reclutament de voluntaris al Principat durant la guerra i participà en les manifestacions d'intel·lectuals francòfils catalans a Perpinyà el 1916.

Poc després comprà les ruïnes de Sant Martí del Canigó i es dedicà a la restauració del monestir, on fou enterrat quan morí. També adquirí Sant Miquel de Cuixà i en renovà la vida monàstica. Restaurà la capella de Nostra Dona del Còrrec, predecessora de la seu de Perpinyà, i l'antiga església dels caputxins, actualment de Sant Cristòfor; comprà el col·legi de Sant Lluís Gonçaga i el Petit Seminari, i va fer edificar l'església de Sant Martí del Bon Socors i el Gran Seminari. I per tal d'encoratjar les investigacions científiques del clericat creà la Revue Historique et Littéraire du diocèse de Perpignan.

[edita] Referències

  • La restauration de l'abbaye de Saint-Martin-du-Canigou par Mgr de Carsalade du Pont (1972) d'Eugeni Cortade