[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Joves de Mallorca per la Llengua - Viquipèdia

Joves de Mallorca per la Llengua

De Viquipèdia

Fusió
Podeu col·laborar amb la Viquipèdia fusionant aquest article amb Joves per la llengua.

Joves de Mallorca per la Llengua és una institució cívica i cultural juvenil amb una notable influència a Mallorca pel que fa a la promoció de la llengua catalana, la cultura i la identitat pròpia, fent peu amb una especial importància al sector més jove de la societat.

Taula de continguts

[edita] L'origen

L'entitat va néixer l'1 de juliol de 1994, com a resultat de l'agrupació de quaranta entitats juvenils d'arreu de Mallorca, amb l'objectiu que es pogués viure plenament en català i que aquesta fou assumida per la societat civil com la llengua pròpia de l'illa, sempre des d'un enfocament participatiu, amb diversió i amb un esperit reivindicatiu.

Després de 1994, l'entitat es va consolidar i va agafar un rumb diferent en desvincular-se de tota entitat formant i funcionant com una associació independent.

[edita] La seva actuació

Les primeres campanyes de Joves de Mallorca per la Llengua voltaven entorn de la normalització del català en el món comercial, com en la campanya Volem comprar en català, per la qual feren accions de protesta a empreses com Pryca, SYP o McDonald's.

[edita] Correllengua

Un dels grans esdeveniments organitzats per l'entitat és el Correllengua. Té els antecedents en la Korrika, a Euskal Herria i és una gran cursa popular que envolta la gran majoria dels pobles de l'illa portant una flama encesa, entesa com a símbol de la vitalitat de la llengua catalana. Les curses són força participatives, al final de cada tram de la qual, en un poble, una representació del poble llegeix un manifest que insta les institucions —locals, autonòmiques o estatals— a prendre mesures a favor de l'ús del català.

El Correllengua a Mallorca va tenir la primera edició l'any 1995 i es va repetir els anys 1996, 1999, 2003 i 2007 —anys en què no se celebrava l'Acampallengua. El gran èxit de la primera edició va animar Acció Cultural del País Valencià i la CAL a fer el Correllengua a la resta dels Països Catalans.

[edita] Acampallengua

L'Acampallengua és un altre dels grans esdeveniments organitzats per Joves de Mallorca per la Llengua. Es tracta d'una multitudinària trobada de joves d'arreu de Mallorca que es duu a terme durant un cap de setmana, normalment a mitjan maig.

La macrotrobada combina xerrades, tallers i manifestacions de cultura popular diverses o trobada d'entitats amb un gran concert de música en català el vespre del primer dia.

L'objectiu de l'esdeveniment és juntar gent de tots els orígens socials i culturals i sentir-los amb la necessitat d'implicar-se en la defensa de la llengua i cultura catalanes.

Hi ha hagut vuit edicions d'aquest aplec: Inca (1997), Santa Ponça (1998), Alcúdia (2000), Felanitx (2001), Binissalem (2002), Pollença (2004), Porreres (2005) i Esporles (2006).

Una afluència entre 10.000 i 15.000 assistents demostren que l'Acampallengua és un aplec de referència en l'agenda d'esdeveniments culturals dels territoris de parla catalana, tan important en afluència —proporcionalment— com l'Acampada Jove de les JERC o el Senglar Rock.

[edita] Rock'n'Llengua

El Rock'n'Llengua és un concert que aplega diferents grups en català i que se sol fer pel mes octubre de cada any amb la reivindicació de pal·liar la manca d'oferta musical en català a les Illes.

[edita] Altres campanyes

L'entitat ha engegat altres campanyes com, per exemple, la que l'any 2000 demanava l'estatus d'oficialitat de la llengua catalana a la Unió Europea, en què acompanyen membres de diverses entitats civicopolítiques de les Illes Balears, encapçalades per l'OCB, a un viatge al Parlament Europeu.

També s'han realitzat campanyes i adhesius a favor del cinema en català amb l'objectiu d'incentivar l'estrena de pel·lícules en català, així com s'han editat postals amb vocabulari bàsic del català illenc per repartir-los entre els turistes.

Joves de Mallorca és també el responsable del programa radiofònic Rock'n'Llengua, un espai que analitza i segueix les novetats del món musical en llengua catalana. L'espai s'emet al ràdio engegada per l'OCB, Som i Serem Ràdio.

[edita] Organització

L'entitat es regeix per una comissió permanent en la qual es reuneixen setmanalment tots els voluntaris de l'organització, on es decideixen les accions a emprendre i s'organitza la feina. Les reunions són obertes a tothom que col·labori en l'entitat.

Tot i que és una associació independent, les activitats i els recursos de l'entitat se circumscriuen als projectes de l'Obra Cultural Balear, a què ofereix un espai, a la seu del carrer del Pare Bartomeu Pou de Palma.

[edita] Vegeu també

[edita] Enllaços externs