[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Josep de Copons i d'Esquerrer - Viquipèdia

Josep de Copons i d'Esquerrer

De Viquipèdia

Josep de Copons i d'Esquerrer (1683-1738)

Nascut al Castell de Malmercat, membre d'una família de la petita noblesa pallaresa, els Copons de Malmercat, germà de Manuel de Copons i d'Esquerrer, 19è President de la Generalitat de Catalunya.

Va ser el 6é Sr. de Malmercat. (Marqués de Malmercat per Carles III de Àustria el 5/7/1717). Assistí a les Corts 1701. i 1705.

Es casà amb Isabel de Cordelles i Romanyer (pubilla de Felicià de Cordelles, Marqués de Mura) amb la qual va tenir vuit fills, dels quals, l'hereu, Francesc de Copons i de Cordelles, 7è senyor de Malmercat, heretà tot el patrimoni i títols dels Cordelles de Barcelona, entre els quals els de Marqués de Mura i el de patró del Col·legi de Cordelles.

Ell i la seva família va prendre part compromesa a favor de Carles III contra els felipistes. L'any 1708 front la invasió del Pallars pels felipistes "acudiren a barrar el pas vuit-cents homes de les milícies de Sort, Rialp, Vall d'Assua, Vilamur i Baronia d'Estach. Les milícies de les valls de Ferrera, Cardós i Aneu en nombre de sis-cents a les ordres de Baltasar Castellarnau i les vegueries del Pallars a les ordres del subveguer Antoni Sabater, agregant-se a tots ells els voluntaris que havia reunit Josep Copons." Aquest militar era Josep de Copons i de Esquerrer.

"...Feliu Jordana, amb la gent que manava i el capità de voluntaris Antoni Bielsa avançà sobre Gerri de la Sal per la porta anomenada de Mariola desencaixant-la i penetrant un cos de voluntaris dins la ciutat. Un altre cos de tres-cents paisans d'Isidre Jordana de Malmercat, cent seixanta de Pere Jena i quatre-cents de Jacint Orteu s'agruparen a les ordres de Josep Copons, com ja ho havien fet abans els de l'Alt Pallars... " "... d'aquesta manera s'evità la invasió del Pallars Sobirà"

[edita] Referències

  • Lluís Pujal: General Moragues, màrtir de Catalunya. ed. Pòrtic Barcelona 1985 pàg. 94

[edita] Enllaços externs