[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Josep Maria de Lasarte i de Janer - Viquipèdia

Josep Maria de Lasarte i de Janer

De Viquipèdia

Josep Maria de Lasarte
Josep Maria de Lasarte

Josep Maria de Lasarte i de Janer (Barcelona, 19 de març de 1857-20 d'abril de 1921). Advocat, poeta, escriptor, autor teatral i periodista. Es va casar el 1890 amb Carme Karr. Fou germà del pintor Erasme de Lasarte i de Janer i nét de l'industrial Erasme de Janer i de Gònima.

[edita] Biografia

Publicà aplecs de versos com "Regional" (1888) i de prosa, com "Divulgacions". Deixà també obres teatrals com els drames en català "L'as d'oros" (1881) i "Justícia catalana" (en vers en quatre actes, en col•laboració amb Rossend Arús i Arderiu, 1887), la sarsuela "El rei de la broma" (o "Lo rei de la honra", amb música de F. Giralt, estrenada al Teatre Romea el 1881) i una traducció al català d'Ajax de Sòfocles (1880).

Col·laborà a “Las Circunstancias” de Reus i “El Diluvio” de Barcelona (entre 1878 i 1886, diari dirigit pel seu oncle Manuel de Lasarte i Rodríguez-Cardoso).

Francmaçó. Va ser un dels fundadors del Centre Català. Va estar ingressat diverses temporades a l'Institut Pere Mata de Reus, degut a una forta depressió.

[edita] Cites

  • "A una indicación de don Rosendo Arús comenzaron los brindis, no sin que antes se permitiese el libre acceso del público a aquel improvisado comedor, lo que se tradujo en incontenible avalancha de gentío. El poeta Jaime Novellas de Molins leyó la poesía ~Brindis~, seguido de don José M. Lasarte, redactor de <<El Diluvio>>, que recitó una oda "A En Federico Soler". El señor Julia deleitó a los concurrentes con una poesía de don Manuel Lasarte y el notable actor Acisclo Soler hizo una feliz evocación de Les joies de la Roser, cuyo texto era original de José Franquesa y Gomis." (“Una gran jornada del mes de Mayo de 1887. El homenaje que rindio a <<Pitarra>> la villa de Hostalric”)
  • "Nomenclator de familias" (1908)

LASARTE de JANER, Don José Maria de.- Escritor y rentista; exsecretario de la junta de Cementerios de Barcelona y exoficial mayor y bibliotecario del excelentisimo Ayuntamiento de Reus. F.onom., 19 de marzo Esposa : Doña Carmen KARR de ALFONSETI, directora de la revista Feminal adscrita a la Ilustració Catalana. cp.años, 16 de marzo. F.onom., 16 de julio Hijos : Juan Alfonso, Paulina y Carmen Dom. de prop.: Claris, 74 Desp.: Mallorca, 287 4º. Horas de 9 a 11 y de 3 a 5. Dir.post., Carme Karr Reciben: los sàbados primero y tercero de cada mes y los domingos de 5 a 8 tarde

[edita] Fotografies