[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Josep Lluís Pellicer i Fenyé - Viquipèdia

Josep Lluís Pellicer i Fenyé

De Viquipèdia

Josep Lluís Pellicer i Fenyé (Barcelona, 1842 - 1901) va ésser un dibuixant i pintor.

Es formà, a Barcelona, amb Ramon Martí i Alsina, que després seria el seu sogre. Anà tres anys a Roma a perfeccionar-se.

Il·lustrà les primeres edicions dels Singlots Poètics de Pitarra, amb el pseudònim Nyapus; també realitzà moltes caricatures polítiques.

Fou cronista gràfic de les guerres carlines (1872-1876), i durant la guerra russoturca fou corresponsal de La Ilustración Española y Americana, L'Illustration i The Graphic. Els seus dibuixos bèl·lics, d'una precisió i realisme sorprenents, eren sovint realitzats sobre el camp de batalla, fins i tot a primera línia de foc.

Com a pintor, fou premiat amb una segona medalla a l'exposició de Madrid del 1871, amb l'oli Zitto, silencio... que pasa la ronda (en dipòsit al MNAC).

Com a dibuixant i il·lustrador, amb un ttrraç fi, detallista i d'un realisme viu, és considerat una de les primeres figures de la seua època. Després d'intervenir a la Exposició Universal del 1888 com a organitzador, fou nomenat director del recentment creat Museu de Reproduccions.

Va ésser un dels fundadors de l'Institut Català de les Arts del Llibre, institució de la qual n'ocupà dues vegades la presidència.

Escriví, també, nombrosos articles sobre art a La Vanguardia, La Renaixença i Diari Català.

Com a director artístic d'Editorial Montaner, il·lustrà, entre d'altres, un Quixot, La leyenda del Cid, i alguns dels Episodios Nacionales de Benito Pérez Galdós.

El 1894 esdevingué acadèmic de Belles Arts de Barcelona.

[edita] Referències

La seva faceta de dibuixat ha estat estudiada a la tesi doctoral de Glòria Escala i Romeu, Universitat de Barcelona 1998 (inèdita).

  • Escala, Glòria; Josep Lluís Pellicer: l'Impressionisme i la pintura realista a Catalunya, "Revista de Catalunya" (Barcelona) 153 (2000).
  • Escala Romeu, Glòria: Josep Lluís Pellicer, dibuixant, "L'Avenç" (Barcelona), 267 (2002).
  • Mas i Peinado, Ricard: Els artistes catalans i la publicitat (1888-1929). Parsifal Edicions, Barcelona, 2002. ISBN 84-95554-16-X, plana 1.