[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

José Eugenio Ellauri Obes - Viquipèdia

José Eugenio Ellauri Obes

De Viquipèdia


José Eugenio Ellauri

President de l'Uruguai
Al càrrec
1 de març de 1873 – 22 de gener de 1875
Precedit per Tomás Gomensoro
Succeït per Pedro Varela Olivera
Naixement 1834
Montevideo (Uruguai)
Defunció 1894
Montevideo (Uruguai)
Partit polític Partit Colorado
Professió Advocat

José Eugenio Ellauri Obes (Montevideo, Uruguai, 1834- ídem., 1894), va ser un polític i advocat uruguaià, President de la República entre 1873 i 1875.

Fill del president de la primera Assemblea Constituent de l'Uruguai, José Longinos Ellauri, es va graduar com a advocat el 1857. Va ocupar breument el Ministeri de Relacions Exteriors durant la presidència de Lorenzo Batlle, el 1868, i més tard va ser nomenat President del Senat.

Va ser elegit president l'1 de març de 1873 i, malgrat haver-se negat a acceptar el càrrec, finalment l'exerciria, amb un fort suport dels "principistas", nom que tradicionalment es va adjudicar a la jove generació de polítics liberals i urbans de la qual ell mateix formava part.

Després dels esdeveniments violents entre els seus partidaris i l'oposició popular -recolzada aquesta última per diversos caps militars entre qui sobresortia el Coronel Lorenzo Latorre-, el 15 de gener de 1875 va renunciar a la presidència i es va retirar a Buenos Aires, on viurà diversos anys. Va ser substituït per Pedro Varela Olivera.

El 1891, un any després de la seva tornada al país, va ser comissionat pel govern del seu íntim amic Julio Herrera y Obes per a una important missió diplomàtic-financera a Londres.

Va tornar a ser proposat com a candidat per a la Presidència de la República el 1894, per a la que efectivament va ser elegit una altra vegada encara que, en no haver obtingut la majoria dels vots, i probablement tenint en compte la seva experiència anterior, va renunciar abans d'assumir (12 de març de 1894).

Va ser home de cultura notòriament superior a la dels seus contemporanis i poc afecte a l'activitat política, a la qual va accedir sense voler. La historiografia uruguaiana l'ha considerat tradicionalment un president dèbil.

[edita] Enllaços externs