[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

José Daniel Ortega Saavedra - Viquipèdia

José Daniel Ortega Saavedra

De Viquipèdia

Daniel Ortega
Daniel Ortega

José Daniel Ortega Saavedra (La Libertad, Chontales, 11 de novembre de 1945) es un ex guerriller i polític Nicaraguenc. President electe de Nicaragua.

Daniel Ortega va ser un dels comandants de la guerrilla del Front Sandinista d'Alliberament Nacional (FSLN), organització que va combatre la dictadura d'Anastasio Somoza Debayle fins que el 19 de juliol de 1979 va aconseguir derrotar-la militarment (Revolució Sandinista) instaurant un govern d'unitat nacional que va prendre el nom de Junta de Reconstrucció Nacional (govern del que va formar part Ortega) en el que, a més a més dels sandinistes, hi estaven representades les principals formacions opositores a la dictadura.

Trencat el govern d'unitat per desavinences internes, Ortega va ser escollit president de Nicaragua el 1984. El seu govern, d'orientació clarament progressista, va aconseguir millorar la qualitat de vida de la població però va haver de fer front a la insurrecció armada de les forces de contrarevolucionaries de dretes (conegudes com "La Contra") que estaven instruïdes per la CIA i finançades pel govern dels Estats Units.

A les eleccions presidencials de 1990, i sempre sota l'amença de "La Contra", Ortega va ser derrotat per escàs marge de vots per una aliança de 14 partits antisandinistes liderats per Violeta Chamorro i Ortega va haver d'abandonar la presidència.

Setze anys deprès però a les eleccions del 5 de novembre de 2006 Daniel Ortega va ser novament escollit president, tot i les velades amenaces llançades pel govern dels Estats Units durant la campanya electoral.

[edita] Vegeu també